Петролът се понижи до най-ниската си стойност за годината

Цената на суровия петрол продължи спада си от последните дни и днес по време на европейската борсова сесия се понижи под 61 долара за барел с доставка през март в очакване на ръст на запасите на петрол и петролни продукти за изминалата седмица в САЩ.

Към момента цената на суровия петрол регистрира понижение от 35 цента, или 0.6%, до ниво от 60.90 долара за барел, като моментно през деня бе регистрирана стойност от 60.80 долара за барел, или най-ниската стойност от началото на годината.

Така, само за последния един месец, ценната суровина загуби над 10% от стойността си, като преди това се търгуваше на нива близки до постигнатия си през месец август миналата година исторически максимум.

Спад регистрира и цената на петрола тип Брент. Тя се понижи със 17 цента до ниво от 60.45 долара за барел с доставка през март.

Анализаторите прогнозират ръст на запасите на петрол на най-големия световен консуматор от 1 млн. барела за изминалата седмица.

Поевтиняването в цената на петрола става на фона на все още неизяснената ситуация с Иран относно ядрената програма на страната, като това кара анализаторите да считат, че ценната суровина може и да ограничи спада си при психологическото ниво от 60 долара за барел.

По-нататъшно поевтиняване на ценната суровина ще стане възможно единствено при преодоляването на последното ниво. В случай, че то остане в сила, според много от пазарните наблюдатели можем да станем свидетели на известното поскъпване на ценната суровина.

Спадът в цената на петрола се предопределя в голяма степен и от направените в края на миналата седмица прогнози за намаляване на световното потребление през първото и второто тримесечие на годината от Международната Енергийна Агенция.

Понижение днес отбелязаха и останалите петролни продукти, като цената на бензина се понижи с цент до ниво от 1.4225 долара за галон, като и тук очакванията са за ръст на запасите от суровината в САЩ с 1.5 млн. барела за изминалата седмица, което би било седмото поредно седмично повишение.

С близо цент се понижи и цената на отоплителното гориво с доставка през март до ниво от 1.6300 долара за галон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *