Петролът се понижи до 58 долара, златото отново над 500 долара

Цената на петрола потвърди зависимостта си от прогнозата за времето в САЩ и след предвиждания за необичайно за сезона топло време в страната регистрира значителен спад в петък. Цената на суровината завърши деня на нюйоркската стокова борса с понижение от близо 2 долара до ниво от 58 долара за барел.

Близо до тези нива продължи да се търгува ценната суровина и по време на азиатската борсова сесия днес, където барел суров петрол с доставка през януари се разменя за 58.05 долара за барел.

Понижение регистрираха и цените на останалите петролни продукти, като отоплителното гориво загуби 5.5 цента от стойността си до ниво от 1.7320 долара за галон с доставка през декември.

Спад от близо 15 цента регистрира и цената на природния газ, която се понижи до стойност от 13.63 долара за MMBtu.

Анализатори коментират, че основната причина за спада в цената на петрола и петролните продукти са относително топлите за сезона температури в САЩ.

Очакванията са през следващите седмици до края на годината и в началото на следващата времето отново да започне да застудява, като това отново ще повлияе върху цените на петрола във възходяща посока.

Цената на златото прекъсна силния си спад и отново се върна над психологическото ниво от 500 долара за тройунция с доставка през декември.

По време на азиатската борсова сесия златото се повиши до 507 долара за тройунция спрямо затварянето си в петък на щатските пазари при ниво от 503.4 долара за тройунция.

Японският Nikkei 225 завърши деня с повишение от 1.44% до ниво от 15 391 пункта въпреки ръста на долара спрямо йената. Доларът се повиши до ниво от около 116.50 йени, след като приключи петъчния ден при ниво под 116 йени за долар.

Повишение отбелязаха и останалите основни индекси, като тайванският претеглен индекс се повиши с 1.3% до ниво от 6 431.42 пункта, а корейският KOSPI добави 1.4% до ниво от 1 339.4 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *