Петролът се понижи до 60 долара, силен спад и в цената на златото

Цената на суровия петрол регистрира спад от 1.56 долара за барел вчера до ниво от 60.02 долара за барел с доставка през април по време на търговията си на нюйоркската стокова борса. Спадът стана факт след решението на ОПЕК да запази дневния си производствен лимит при ниво от 28 млн. барела на ден и данните за запасите на петрол в САЩ.

Срещата на 11-те страни от картела се проведе в ранния следобед вчера във Виена, като от ОПЕК мотивираха решението си с твърде нестабилната геополитическа обстановка.

Вчера от енергийното министерство на САЩ отчетоха ръст в запасите на петрол в САЩ за седмицата до 3 март от 6.8 млн. барела до 335.1 млн. барела, което е най-висока стойност от 1999 година.

Повишението им се обяснява с нарастването на вноса на петрол, както и с традиционно по-слабото за сезона производство от щатските рафинерии.

Понижение обаче са отбелязали запасите на бензин, които са намалели с 1.1 млн. барела до 224.8 млн. барела, а запасите на дестилирани горива са намалели с 2.7 млн. барела до 131.4 млн. барела.

По време на азиатската борсова сесия цената на суровия петрол се понижи моментно под психологическото ниво от 60 долара за барел, достигайки най-ниска стойност от 59.70 долара за барел, но впоследствие отново се върна над психологическото ниво.

Загуби претърпяха и цените на останалите петролни продукти, като бензинът поевтиня с 1.11 цента до ниво от 1.6391 долара за галон, а цената на природния газ загуби 2.7 цента до 6.621 долара за 1000 кубични метра.

На фона на спада в цената на петрола силно понижение отбеляза и златото. Цената му падна с 10.2 долара за тройунция с доставка през април до ниво от 544.30 долара за тройунция.

Анализатори обясняват силния спад в цената на златото и останалите основни метали с “прибиране на печалби” от големи инвеститори, които са били последвани от панически продажби. В дългосрочен аспект обаче повечето от тях са на мнение, че пред златото стоят добри перспективи, като се има предвид силното му търсене, геополитическата нестабилност и опасността от инфлация в световен аспект.

Среброто също загуби от стойността си, като тройунцията на метала с доставка през март се понижи с близо 26 цента, или 2.7%, до ниво от 9.77 долара за тройунция с доставка през април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *