Петролът се търгува на най-ниското си ниво за последните 4 месеца

Цената на петрола се понижава шеста поредна сесия, като само през изминалата седмица суровината поевтиня с 6,8%. Причината за резкия спад е прогнозата за адекватност на американските запаси от горива. Оптимизъм сред търговците донесе последният доклад на енергийното министерство в САЩ. Данните показаха ръст на резервите от лек суров петрол и ясни сигнали, че рафинериите възобновяват производството си.

Цената на петрола се понижава шеста поредна сесия, като само през изминалата седмица суровината поевтиня с 6,8%. Причината за резкия спад е прогнозата за адекватност на американските запаси от горива. Оптимизъм сред търговците донесе последният доклад на енергийното министерство в САЩ. Данните показаха ръст на резервите от лек суров петрол и ясни сигнали, че рафинериите възобновяват производството си. През периода 23 – 29 април компаниите са работили с над 88 на сто от капацитета си.

Тези данни станаха причина за рязък спад на цената на лекия суров петрол. При затварянето на търговията миналата седмица контрактите с доставка през юни поевтиняха с 1,26 долара за барел до 61,93 долара за барел. Тази сутрин в електронната неприсъствена сесия на борсата в Ню Йорк суровината се търгува за 61,62 долара за барел, съобщава Bloomberg.

В Лондон сортът Brent достига до 65,23 долара за барел. Анализаторите отчитат, че разликата между двата основни сорта петрол на световните петролни пазари втора седмица поддържат разлика в цената над 3 долара. Контрактите са с доставка през юни.

Най-голямата разлика между цените беше регистрирана на 11 април – тогава европейският петрол се търгуваше с рекордните 5,83 долара по-скъпо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *