Петролът се търгува при нива около 63 долара, златото продължава да пада

Цената на петрола се понижи до нова най-ниска за последните близо шест месеца стойност, след като по време на азиатската си търговия фючърсите на суровия петрол с доставка през октомври се понижиха с 0.25 долара до най-ниска стойност от 62.98 долара за барел.

Вчера ценната суровина приключи деня си на щатските пазари със спад от 0.75 долара до ниво от 63.22 долара за барел с доставка през октомври. Така само за последния един месец петролът е загубил близо 20% от стойността си.

Понижението в цената на петрола става реалност на фона на отменената стачка на петролните работници в най-големия петролен производител в Африка – Нигерия.

Анализатори коментират, че понижението в цената на петрола до голяма степен се предопределя и от значителното поевтиняване в цената на природния газ. Вчера фючърсите на суровината с доставка през октомври регистрираха понижение от 0.557 долара до ниво от 4.892 долара за ММВtu. Това бе първият спад в цената на суровината под 5 долара от 16 септември 2004 година насам.

Поевтиняването се обосновава с нарастването на запасите от синьото гориво в навечерието на стартирането на зимния сезон, относително слабото му търсене в момента, както и намаляването на опасенията, че ураганният сезон в САЩ ще наруши производството в Мексиканския залив.

Силен спад вчера регистрира и цената на златото. Фючърсите на благородния метал с доставка през октомври приключиха вчерашния ден на щатските пазари със загуба от близо 10 долара до ниво от 580.5 долара за тройунция.

По време на търговията си на азиатските пазари благородният метал загуби нови 2.7 долара от стойността си до ниво от 577.8 долара за тройунция с доставка през август.

Щатските индекси приключиха вчерашния ден разнопосочно, като индексът Dow Jones се понижи с 0.1% до ниво от 11 527.93 пункта, а технологичният Nasdaq завърши минимално на положителна територия, повишавайки се с 0.1% до ниво от 2 228.73 пункта.

Разнопосочно приключиха последния ден от настоящата работна седмица и азиатските индекси. Японският Nikkei 225 завърши на отрицателна територия, като загуби 0.5% от стойността си до ниво от 15 866.93 пункта, а корейският KOSPI добави 0.2% до ниво от 1 361.10 пункта.

С повишение от 1.3% завърши деня тайванският претеглен индекс, приключвайки седмицата при ниво от 6 681.09 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *