Петролът с нов максимум над 69 долара, повлича световните индекси

Суровият петрол се търгува без съществени изменения днес на азиатската борсова сесия спрямо петък, когато моментно се повиши до ниво над 69 долара за барел, което бе и най-високата му стойност, достигана след урагана Катрина в САЩ. В крайна сметка, обаче черното злато приключи деня на нюйоркската стокова борса с повишение от 1.3 долара до 68.48 долара за барел с доставка през март.

Причината за продължаващото поскъпване е геополитическата нестабилност, в основата на която стои ядрената политика на Иран и терористичните действия, насочени срещу международните петролни компании в Нигерия. Допълнително напрежение на петролния пазар се внесе от експлозия в Русия, която наруши доставките на природен газ от Газпром към Европа.

Намаляването на доставките на природен газ към Европа идва в момент, когато синоптиците прогнозират значително понижение на температурите на Стария континент и особено във Великобритания и Югозападна Европа. В петък цената на природния газ се повиши със значителните 37 цента до ниво от 9.28 долара за MMBtu.

Повишението в цената на петрола доведе до поскъпването и на останалите петролни продукти. Отоплителното гориво поскъпна с цели 7 цента до ниво от 1.8672 долара за галон с доставка през март.

Японските индекси отбелязаха понижение на фона на продължаващото силно поскъпване на горивата. Nikkei 225 завърши днешния ден със спад от 2.14% до ниво от 15 360.65 пункта. Силно понижение регистрираха и корейският KOSPI и тайванският претеглен индекс, загубили съответно 2.06% и 1.6% от стойностите си.

Освен от ръста в цената на петрола, азиатските пазари бяха повлечени надолу и от силното понижение на щатските индекси. В петък технологичният Nasdaq загуби 2.4% до ниво от 2 247.70 пункта, а индексът Dow Jones приключи с понижение от 2% до 10 667.39 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *