Петролът с три и половина месечен максимум до 66,90 долара за барел

Цената на петрола се повиши до три и половина месечен максимум, преминавайки границата от 66 долара за барел суров петрол.

Вчера по време на търговията си на нюйоркската стокова борса цената на “черното злато” добави 2.39 долара към стойността си до ниво от 66.31 долара с доставка през февруари.

Ценната суровина продължи ръста си и по време на азиатската борсова сесия, където добави нови близо 30 цента, или 0.4%, до ниво от 66.575 долара за барел.

Цената на суровия петрол се повиши моментно до най-висока стойност от 66.90 долара за барел с доставка през февруари.

Повишението се реализира в резултат от растящите опасения, свързани с атентатите в Нигерия и продължаващата неяснота около конфликта с Иран.

Според анализатори ако няма бързо развитие на конфликта с Иран цената на петрола може да продължи да се повишава и да атакува психологическото ниво при 70 долара за барел, или по-скоро достигнатия в края на август исторически рекорд от 70.80 долара за барел.

Те предупреждават, че задържането на петрола на настоящите високи нива може сериозно да наруши световния икономически растеж и особено този на зависимите изцяло от износа азиатски икономики.

Силно повишение регистрира и цената на петрола тип брент, който добави към стойността си вчера 1.72 долара до ниво от 64.90 долара за барел с доставка през февруари.

Поскъпването на петрола доведе до повишение в цените и на останалите петролни продукти. Цената на отоплителното гориво се повиши със 7.65 цента до ниво от 1.7915 долара за галон, а фючърсите на бензина добавиха 9.22 цента към стойността си до 1.8233 долара за галон.

След спада си от последните седмици значително повишение вчера регистрира и цената на природния газ. Тя се повиши с цели 37.7 цента до ниво от 9.168 долара за 1000 кубични метра.

На фона на поскъпването в цената на петрола спад регистрира цената на златото. То се понижи с 2.7 долара вчера по време на търговията си на нюйоркската стокова борса, като загуби нови близо 7 долара до ниво от 547.30 долара за тройунция с доставка през февруари по време на азиатската борсова сесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *