„Петроселтик“ получи още 411 дни да търси нефт и газ в блок „Галата“

Правителството удължи разрешителното на „Петроселтик“ да прави проучвания за нефт и газ в континенталния шелф на блок „Галата“ до септември 2016 г., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По искане на титуляря на разрешението срокът на проучвателния договор се удължава с 411 дни, считано от 22 юли 2015 г. За срока на удължаването ще бъдат извършени търсещо-проучвателни работи по видове и обеми съгласно утвърдената работна програма.

Договорът за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Галата“ е сключен на 4 февруари 2008 г. с „Мелроуз рисорсиз“, Люксембург. Той бе с тригодишен срок и двукратно е бил удължаван с по две години. Междувременно фирмата „Мелроуз рисорсиз“ бе закупена от „Петроселтик“.

През 2013 г. компанията се отказа от проучването за наличие на природен газ в района на Камчия.

Резултатите тогава не показаха, че край българското черноморско крайбрежие в този район има достатъчно газ, за да оправдае добива. Акциите на компанията се понижиха с 5 на сто след съобщението.

Компанията придоби шотландската „Мелроуз рисорсиз“ за 210 млн. евро в средата на 2012 г.

„Петроселтик“ е публично дружество, листвано на ирландската и на лондонската фондова борса. Неговата основна дейност е проучване и добив на нефт и газ. Компанията има регионални офиси в Рим, Лондон и Алжир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *