Петте икономически реформи на Г20

Над 3000 журналисти се очаква да присъстват на срещата на Г-20, която ще се проведе на 15 и 16 ноември в Анталия, съобщава немския икономически вестник WirtschaftsWoche. От вестника уточняват, че някои от антиправителствените турски медии, които имат желание да отразят събитието все още не са получили своите акредитации. Именно тези медии говорят, че им е наложена „цензура“.

Една от основните цели на срещата е да спомогне за стабилен и устойчив икономически растеж, чрез който глобалната икономическа система да може да се възстанови след финансовата криза през 2008 година. От WirtschaftsWoche припомнят, че в резултат на финансовата и икономическата криза Г20 стана ключов международен орган за вземане на решения в световен мащаб. Групата обединява около две трети от населението на света, 80% от световните икономики и три четвърти от световната търговия.

Зия Куреши от САЩ, представител на мозъчния тръст „Брукингс“, анализира и петте точки, които ще бъдат разгледани от Г20 на срещата в Анталия.

Първата точка е свързана със задлъжнялостта на държавите и по-точно с техните държавни дългове. Зия Куреши уточнява, че от гледна точка на икономистите основно индустриализираните страни ще трябва да въведат структурни реформи, за да намалят високите темпове на задлъжнялост на техните страни, които са се увеличили в резултат на международната финансова криза. В своя доклад Куреши препоръчва реформи в данъчните и социално -осигурителните системи. „Реформата на социалните системи е особено важна в застаряващите общества.“, пише Куреши.

Втората точка е свързана с прехода от развиващи се страни, към развити. Тук Куреши предупреждава, че Китай, Индия и Южна Африка не инициират структурни реформи има опасност за техния дългосрочен растеж. Експертката от Брукингс отбелязва, че икономическата насоченост на развиващите се страни трябва да се пренасочи от земеделие към промишленост, като същевременно се инвестира в обучение на населението и се продължи процеса с отварянето на икономиките.

Третата точка е свързана с инвестициите в инфраструктурата. От Брукингс посочват, че при правилни инфраструктурни инвестиции може да бъде постигнат до 25% ръст на икономическия растеж за период от десет години в развиващите се страни.

Четвъртата точка е свързана с борбата с безработицата. Куреши отбелязва, че трябва да бъде намерен точния баланс между нововъзникващите социални стандарти, икономическата ефективност и специални програми за финансвиране на млади работници. Експертката допълва, че един дългосрочен икономически растеж води до намаляване на безработицата.

Петата точка е свързана с премахването на пречките пред търговията. „Държавите-членки на Г20 трябва да се придържат към обещанието си в началото на финансовата криза да се въздържат от протекционистки мерки, а също и да ги избягват“, пише Куреши в своя доклад Брукингс. Експертката подчертава също и че трябва да бъдат ограничени вредните за околната среда субсидии за изкопаеми горива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *