АББ: Имаме благоприятен икономически цикъл

АББ или разшифрована, абривиатурата означава Асоциацията на банките в България, вече е наясно с финансовата картина за следващата година и Петър Андронов – председател на асоциацията, е доволен от Бюджет 2017. Според него в икономически план има голям растеж и сега се намираме се в една благоприятна фаза на икономическия цикъл. Тепърва започва растеж, който при нормална вътрешна и външна среда може да се развие в благоприятна посока. Мнението му е, Бюджет 2017 ще бъде балансиран и без излишък. като за догодина е предвиден дори 0,1 процента излишък. За тази година беше предвиден дефицит по прогнозите, но пък приходите надминаха  и са са по-добри от очакванията, точно заради растящата икономика – това е заключението на Петър Андронов.

Според шефа на банковата асоциация това е индикатор както за нас, така и за чуждите инвеститори, че публичните финанси се намират в добро състояние. При това положение, ако няма някакви форсмажорни обстоятелства, които да доведат до сериозни сътресения, и ако се запази дисциплината за сбиране на публичните финанси, предимно при данъците и митата най-вече, би трябвало да има отново един балансиран бюджет. Дори и в крайна сметка да се стигне до някакъв дефицит от 1,4 на сто или дори 2 процента, не бива да се прави трагедия, та това би бил един добър резултат в Европа и би се погледнало с добро око на икономика, постигнала такива показатели в една икономическа среда, която все още носи последиците от последната глобална финансова криза. Трябва да е има и предвид периодичните „регионални“ кризи в еврозоната, като тези в Гърция, Италия, Испания, Португалия, които като цяло се отразяват на растежа на икономиките в страните-членки.

Петър Андронов е категоричен, че в момента има глад на математици, инженери и технически експерти, а съществува излишък от нискокачествени икономисти. Затова все повече родни предприемачи предпочитат да решават проблемите си, като финансират училища и техникуми с определени и нужни за тях специалности и по този начин попълват „банката“ си от квалифицирани кадри.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *