Петър Гунев: БДЖ ще стачкува

София /КРОСС/ Дори и в режим на стачка ще има влакове, но в доста ограничен състав. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на националната организация към КНСБ на работещите в НКЖИ Петър Гунев. По думите му вече са изпратени писма до заинтересованите страни по проблема с железниците.
От Синдиката са склонни на преговори и предлагат на 13 януари да има среща, на която да се направи анализ на проблемите, обясни още Гунев.
Според него има опасност с оптимизирането на състава на БДЖ да се застраши сигурността на железниците. „За мен остава съмнението, че ще има такава опасност“, каза той.
По думите му за 2011 година БДЖ ще бъде оптимизирана с 1000 души. „Освобождаването на персонал трябва да е обвързано с инвестиции“, каза той и допълни, че такива инвестиции липсват. Гунев обясни, че заема от Световната банка ще се ползва за покриване на задълженията на БДЖ и в такъв случай трябва държавата да инвестира в железниците. „В цяла Европа инвестициите са правят по този начин, чрез държавата“, уточни той.

Председателят на УС на БДЖ Владимир Владимиров обясни, че до момента има оптимизиране на личния състав с 13%, а до 2014 -17%. Той уточни, че няма да има масови съкращения. По думите му тази година се пенсионират 400 служители. „Смятаме да не назначаваме външни служители. Смятаме да управляваме процеса на текучеството“, каза Владимиров. „Няма да има никакви оптимизирания през 2011 година на състав свързан с безопасността“, каза още той и допълни, че няма да има оптимизиране на експлоатационен състав тази година.
БДЖ има задължения в размер на 580 млн.лв. „Няма възможност на нашата компания да прави инвестиции за вагони и локомотиви, а трябва да има отпуснат капитал от прав за да се случи това. Лично смятам, че е задължения през следващите година да се направят повече инвестиции в пътнически превози“, каза още той. Владимиров допълни, че постоянно са в диалог със синдикатите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *