Петър Димитров: България беше неподготвена при преговорите с Русия

Българското правителство е било неподготвено при вчерашните преговори с руския премиер в София, смята бившият енергиен министър Петър Димитров. Според него, българската страна е допуснала непознаване на основни параметри по споразумението за газопровода „Южен поток“ и най-вече за приходите от него.

„Премиерът Путин заяви, че нашите доходи годишно в този проект ще са два милиарда и 400 милиона долара. Фантастична сума. Това е просто да легнеш под палмата и да чакаш. В същото време това просто не е така. В момента ние за транзита на 17 милиарда кубически метра газ годишно получаваме около сто милиона долара. Тука ще се транзитират около четири пъти повече, тоест ще бъдат получени 400 милиона. Тези 400 милиона ги делим между „Газпром“ и България и остават двеста милиона. Това е резултатът за България“, каза Димитров.
Колкото до предложената нова стойност на проекта „АЕЦ Белене“ от около 6 милиарда и 300 милиона евро, според Петър Димитров тази сума отново е само за реакторите.
„Тя не включва инфраструктура, не включва нищо друго, освен онова, което трябваше да се изпълни за онези четири милиарда. Има и индексация.Оскъпява се проектът. Това е защита на Русия срещу протакане и разтакаване. Тука година и половинанищо не се прави, ами естествено е, че строителят защитава себе си като индексира цената“, каза ощебившият министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *