Петъчната сесия завърши с рали на Wall Street

Помогнаха му ентусиазма на инвеститорите покрай данните за заетостта и доброто здраве на леката промишленост. Ръстът за акциите идва след силен месец януари, през който пазарите се успокоиха, че ударът на фискалната скала в САЩ ще бъде омекотен.
Така петъчната сесия завърши с рали на Wall Street.  Dow Jones Industrial Avg. се покачи с 1.08% до 14 009 пункта. S&P 500 Index порасна с 01% до 1 513 пункта.  NASDAQ Composite Index добави 1.18% до 3 142 пункта.
На седмична база индустриалният индекс добави 0.8%, широкият напредна с 0.7%, а високотехнологичният се повиши с 0.9%.
Чувствително поскъпване спрямо миналия петък реализира и петролът. Изменението в цената му е с 2%, а вчерашната сесия при лекия американски петрол завърши на $ 97.77 за барел. Сортът брент също поскъпна до $ 116.76 за барел в петъчната сесия.
За оптимизма на инвестиращите в суровини допринесоха данните за разкрити 157 хил. работни места в САЩ извън селското стопанство, което е индикация за подобрение на заетостта. Помогна и новината за подобреното състояние на леката промишленост, която според PMI-индексът е на 9-месечен връх.
Тези събития се отразиха и върху курса на долара, който леко се засили към еврото, но въпреки това остава слаб към обединената единица и тя се търгува при $ 1.3640. Още по-силно е еврото към японската йена, където курсът на търговия достигна рекордните 126.66 йени за едно евро.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *