Пет банки концентрират парите на държавата и общините

Пет банки имат непропорционално висок дял на държавните депозити в привлечените си средства, показват данни на БНБ, обработени от economix.bg. Това са ПИБ, Общинска банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банка и Търговска банка Д.

На 15 май за първи път БНБ представи отчетите на българските банки за първото тримесечие по нова форма. Тя дава представа за структурата на привлечените средства, както и за лихвените разходи/приходи по всеки клас клиенти.

Големият дял на депозититите на сектор Държавно управление в първите две банки не е изненада. ПИБ разчита на 815 млн. лева депозити на държавата и общините, което включва остатъка от държавната помощ, която бе намалена от 1.2 млрд. на 900 млн. лева миналата есен. В Общинска банка държи парите си Столична община. За Инвестбанк досега се знаеше, че е предпочетена от големи държавни фирми като АЕЦ Козлодуй (след отделянето си от Министерството на икономиката новото Министерство на енергетиката спря да публикува отчети за концентрацията на държавни средства, така че не е известно дали това още е така), но очевидно бюджетът и общините също държат парите си там.

Прави впечатление, че някои банки, вкл. ПИБ и Инвестбанк не са начислили разходи по депозитите на сектор Държавно управление през първото тримесечие. Това може да са специални сметки, които не се олихвяват.

Нулевите лихвени разходи по депозита на ПИБ определено предизвикват интерес, тъй като информацията от правителството бе, че този депозит се олихвява с лихва около 2%. В същото време банката има значителни разходи за лихви по депозити на фирми през тримесечието (те са 24 млн. лева и доближават изплатените лихви на граждани – почти 30 млн. лева, въпреки че последните са шест пъти повече; подобна разлика не може да се обясни с това, че голяма част от депозитите на фирми са били изтеглени и не са налични към 31 март).

Общата сума на депозитите на сектор Държавно управление в банките е 2.95 млрд. лева. Някои бюджетни структури – например, съдилищата, обаче имат открити сметки направо в БНБ, по които приемат плащания на такси. Сибанк, през която минават голяма част от плащанията на данъци, от друга страна не е с голям дял на привлечените държавни средства. От данните не може да се направи извод каква част са парите на общините, включително във връзка с разплащанията по еврофондове.

Според тримесечните сметки на сектор Държавно управление неговите финансови активи, вкл. депозити, инвестиции и заеми към 31.12.2014 г. са 26.3 млрд. лв., в т.ч. 22.7 млрд. лева на централното държавно управление (без общините, НОИ и НЗОК).

Фискалният резерв, който включва парите само на правителството, към 31 март е 11.09 млрд. лв., в т.ч. 10.07 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки. По данни на МФ през тримесечието няма постъпления от лихви „поради нулевите нива на лихвените проценти с които се олихвяват депозитите при БНБ“. Само в банките (включително ПИБ) МФ е депозирало 1.22 млрд. лева. Според оскъдната информация на МФ в банките има депозитни сметки на Националния фонд от средствата по предприсъединителните инструменти, вкл. и от националното съфинансиране в размер на 0.03 млрд. лв. Липсват данни за останалите депозити на централното правителство в търговски банки. Преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов заяви, че са подпомагани и други банки, освен ПИБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *