Пет европейски страни в рецесия догодина

Пет европейски страни ще изпаднат в рецесия догодина, а дефицитът на седем ще се покачи над границата от 3%, пише в днешния си брой в. „Le Figaro“, позовавайки се на последните изчисления на Брюксел за европейската икономика.
Европейският комисар по икономическите въпроси Хоакин Алмуния предупреди, че хоризонтът пред европейските предприятия и граждани е мрачен и ще остане такъв поне до 2010, „с ясно изразен риск от рецесия“.
Икономическият растеж на ЕС е паднал от 2.9 % миналата година на 1.4 % за тази, а през 2009 г. най-вероятно ще е 0.2%. Едва през 2010 г. може да се очаква покачване до 1.1%.
В Еврозоната очакванията са още по-трагични. От старите членки на ЕС само Гърция и Финландия ще съумеят да ограничат щетите. А традиционните икономически локомотиви Германия и Франция ще регистрират нулев растеж. Великобритания, Испания и Ирландия се подготвят за най-тежките последствия от кризата: рецесия от -1%, -0.2% и -0.9% съответно.
Нивото на безработица в ЕС ще достигне 9.1% до 2010 г.
Държавният дефицит на Ирландия през 2009 г. ще достигне 6.8% от БВП, във Великобритания- 4.2% през тази и 5.6% през следващата година.
И докато европейските столици се надпреварват да излагат антикризисните си планове, паралелно на Европейската комисия, единствената ясно заявена мярка за сега е намаляването на лихвите на Европейската централна банка с половин пунк, като целта е забавяне на инфлацията от 3.5% за тази година на 2.2% за следващата- единствената добра новина сред мрачните прогнози.
profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *