Пет китайски компании влизат в класация на сп. Форчън

Пет китайски компании са в класацията на сп. Форчън за стоте най-бързо развиващи се предприятия в света, като две от тя се нареждат в първата десятка в резултат на бума на интернет в Китай, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на списанието.
Китайският портал Sohu.com е класиран на трето място, а най-голямата в страната компания за онлайн игри Shanda е на седмо място.
Списъкът, който ще бъде поместен в изданието, което ще излезе на 31 август и досега се отнасяше само за американски компании, тази година за пръв път бе отворен за чужди предприятия.
На първо място е класиран производителят на прочутия смартфон Blackberry, канадската технологична компания Research in Motion.
Компаниите са оценени по техния оборот, растежа на печалбите и възвръщаемостта на инвестициите през последните три години.
Според Бил Пауъл, кореспондент на Форчън в Шанхай, Съединените щати са понесли тежки удари от кризата, по-специално във финансовия сектор, докато Китай не бил толкова засегнат.
Другите китайски компании в списъка са сайтът за резервации на билети и хотели Ctrip.com International (на 38-о място), доставчикът на телекомуникационни програми AsiaInfo Holdings, на 40-о място, и China Medical Technologies – 73-то място.
Те са от секторите, които бележат много силен растеж в Китай през последните три години, отбелязва Пауъл. Той изтъква, че с продължаващото невероятно разрастване на интернет в Китай финансовата криза и последвалата я рецесия нямат никакво или съвсем малко отражение върху този растеж.
Потребителите на интернет в Китай са най-многобройните в света – 338 милиона – което е повече от населението на Съединените щати, отбелязва АФП.

БТА

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *