Пет маркетингови тренда, които не потръгнаха през 2014 г.

2014 г. бе иновативна година за маркетинга, но нека си признаем – много тенденции просто не сработиха. За да се подготвим добре за 2015 г., сега е моментът да прегледаме кои бяха тези провалени стратегии и инструменти, които скоро ще са остарели.

Употребата на мобилни приложения е рекордно висока. Времето е ценно, а конкуренцията е прекалено свирепа, за да допусне маркетингови стратегии, които не работят. Вижте кои са петте тенденции, които се провалиха през 2014 г. и скоро няма да се завърнат според сайта Enterpreneur:

1. QR кодове

QR кодовете ще станат безсмислена загуба на време през 2015 г. По-голямата част от потребителите на мобилни устройства нямат възможността да използват тези кодове. През 2013 г. едва 19,1% от потребителите някога са сканирали QR код и за изминалата година този брой не се е увеличил значително. Проблемът е, че за да бъде разчетено посланието, потребителят трябва първо да свали точно определено приложение само за да сканира кода. Това е ненужно усилие, което спира много хора и изнервя публиката.

Единственото работещо решение на този проблем би било включването на технология за разчитане на QR кодове в смартфоните. Apple и Android на Google вече държат близо 93% от пазара на платформи за смартфони. Така че освен ако двете компании не вземат това решение, QR кодовете са практически обречени.

2. Автоматично постване

Всички го правим. Когато не ни достига време, автоматичното постване прави пускането на едно и също послание във всичките ни социални мрежи бързо и лесно. Проблемът е, че всяка социална мрежа си има собствена цел и привлича уникална публика. Същото послание обикновено не работи в четири или пет различни мрежи.

За да поддържаме съдържанието актуално, трябва да го пригодим към изискванията на отделната социална мрежа. За да сме в час с последните тенденции и обичаи на всяка отделна мрежа си струва да се абонираме за някой платен или безплатен сайт със съвети. Можете да разгледате итези проучвания, описващи демографията на всяка отделна социална мрежа.

3. „Вирусни“ видеоклипове (т. нар. вайръл)

Преди няколко месеца сигурно сте видели товавидео на непознати, целуващи се за пръв път. Най-вероятно то е изпълнило всички потоци на социалните ви мрежи. Това, което може да не знаете, са страничните мотиви на това видео. Знаехте ли, че всички „непознати“ в това видео са актьори, наети от Wren Studios?

Оригиналният видеоклип събра 41 млн. гледания само за три дни. Когато Wren Studios пуснаха последващо видео с изпълнителния си директор Мелиса Кокър, в което тя разкрива, че клипът е реклама за новата им колекция от 2014 г., това видео имаше едва 100 000 гледания. Туитът на Wren Studios пък бе ретуитнат едва 450 пъти.

Ако попитате някой случаен човек дали е видял видеоклипа на целуващи се за пръв път непознати, той може и да го е гледал. Малцина обаче ще направят връзката с Wren Studios. Поуката тук е: освен ако вайръл видеото ви не е изключително добре изпълнено и свързано с марката ви, то няма да си струва времето, парите и усилията през 2015 г.

4. Прекалената оптимизация

Оптимизацията на търсенето става все по-важна и 2015 г. ще продължи този тренд. Натъпкването на колкото се може повече думи и ключови фрази, улесняващи търсенето, в блог пост или уеб сайт вече няма да ви постави на първа позиция в търсачките.

Google постоянно подобрява алгоритъма си и старият метод „пълнеж без смисъл“ вече няма да работи. Близо 90% от всички търсения са засегнати от новия алгоритъм на Google, наречен „Hummingbird”. Бъдещите промени могат да имат още по-драматичен ефект.

Новият подход е да се фокусира върху конвенционалните запитвания – въпросите, чиито отговори потребителите търсят. Замислете се за потенциалните въпроси, които вашите клиенти могат да зададат. Концентрирайте се върху отговарянето на онези специфични въпроси във вашия пост, вместо да го пълните с ключови думи.

5. Отзивчив дизайн на уебсайтове

Отзивчивият дизайн на уебсайтове (Responsive web design – RWD) е този, при който уебсайтът променя големината си спрямо устройството, от което го гледа потребителя. RWD отнема много време и струва много пари. Освен ако вашият не-RWD уебсайт не може изобщо да бъде разчетен от вашите читатели, вашата инвестиция в RWD ще бъде близка до нулата. Сайтове, които разчитат основно на изображения или сайтове като Google Maps, са изключения. Те могат да изискват RWD, тъй като версията за десктоп просто не може да се събере на мобилни устройства.

Друга причина да се ползва RWD на мобилни устройства е фактът, че намалява времето за зареждане. Повечето дизайнери просто крият някои елементи, за да намалят времето за зареждане на мобилните платформи, но това не спира елементите от зареждане и източване на ресурси.

Добра алтернатива на RWD емързеливото зареждане, което е не-отзивчив метод за зареждане на ресурсно-интензивните елементи последни. Другата опция е да се създадат приложения специално за потребителите на мобилни приложения. Те предоставят много по-добра услуга от RWD.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *