Пет стъпки, за да накараш една банка да падне на колене

Кредитите и лихвите са сред основните теми в румънските всекидневници днес. „Дом на кредит – една все по-далечна мечта“ е озаглавил свой материал в. „Ромъния либера“.
Вчерашното изявление на представителя на УниКредит Банк за Централна и Източна Европа Фредерико Гицони, според което банките в Румъния може да спрат временно отпускането на ипотечни кредити, предизвика безпокойство, пише ежедневникът. Анализаторите твърдят, че е малко вероятно големите банки да спрат ипотечното кредитиране, тъй като то е най-сигурната им дейност. Въпреки това изглежда, че някои по-малки банки са прибегнали до спиране на кредитите за жилища. Очакването на разрешението на Националната банка за прилагане на новите норми за кредитиране и несигурната ситуация в международен план принуди румънските банки да бъдат много по-предпазливи и избирателни по отношение на отпускането на ипотечни кредити, което за момента създава впечатление за замразяване на заемите за жилища в по-голяма степен, отколкото е в действителност, посочва „Ромъния либера“.
„Журналул национал“ обръща внимание на високите лихви при кредитите за лични нужди. Новите норми на Националната банка внесоха допълнителни критерии за селекция, а лихвите и комисионните отбелязаха значително увеличение, пише вестникът.
При отпускане на кредит клиентите трябва да докажат доходите си чрез фискален фиш, а стойността на заема не може да надвишава 50-60% от доходите. След като лихвите на валутния пазар нараснаха с 40-50%, банките промениха лихвите по кредитите с променлива лихва в зависимост от индекса на лихвата на валутния пазар.
„За заемите, договорени с търговските банки, лихвите се увеличиха средно с 1-2%“, заяви представител на консултантска фирма. Потребителските кредити в евро са с лихви между 12.8 и 20% годишно, а за негарантираните кредити в леи клиентите заплащат лихва между 17 и 32% годишно, уточнява финансовият консултант.
„Националната банка на Румъния ще санкционира банките, които увеличават неоснователно лихвите“, пише в. „Гардианул“. Управителят на Националната банка Мугур Исъреску предупреди вчера, че банките, които са увеличили лихвения процент неоснователно през последните дни, ще бъдат санкционирани.
Исъреску посочи, без да конкретизира, че става въпрос за десет финансови институции, при които може да се говори за злоупотреба. Вестникът уточнява, че годишната лихва по ипотечните кредити в леи е достигнала 18%, а при потребителските – над 25%.
Под заглавие „Пет стъпки, за да накараш една банка да падне на колене“ в. „Евениментул зилей“ разказва как жител на град Бузъу е спечелил през 2007 г. съдебен процес срещу банка, след като неколкократно увеличила лихвата по потребителския му кредит с неясни мотиви, като „еволюцията на валутния пазар“. Освен това, въпреки че било предвидено в договора, банката уведомила само веднъж клиента си за тези промени.
Заключението на съда е, че клиентът се е намирал в неравнопоставено положение спрямо банката. „Не ставаше дума за голяма сума, въпросът беше принципен“, коментира 35-годишният учител по история от Бузъу, като съветва румънците да не позволяват на банките да правят с тях каквото искат.
Източник: БТА/profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *