Печалбата на банките до юли надхвърли 1 млрд. лв

Печалбата на банките надхвърли 1 млрд. лв. за седемте месеца на годината. Резултатът е с 10% по-висок спрямо същия период на 2018 г., когато секторът отчете рекорден в историята си финансов резултат. Само за юли 25-те институции на пазара са генерирали нови 127.6 млн. лв. печалба благодарение на ръста в кредитирането и по-ниските разходи за обезценки покрай освобождаването от лоши кредити.Печалбата на банките до юли надхвърли 1 млрд. лв.

Резултат с изображение за левове

Пак рекорд

Данните на БНБ за състоянието на банковия сектор в края на юли показват нарастване на брутния кредитен портфейл с 481 млн. лв. за месец до 63.6 млрд. лв. Новоотпуснатите кредити за домакинствата са за 237 млн. лв., а новите заеми за бизнеса са 198 млн. лв.

Нетният лихвен доход на банковата система за седемте месеца на годината възлиза на 1.6 млрд. лв., като 51% от него идва по линия на обслужваните ритейл кредити, а 43% са от изплащаните заеми на бизнеса. В края на юли домакинствата изплащат 23.3 млрд. лв. заеми, от които ипотечните са 11.7 млрд. лв. Растежът при жилищните заеми е 12.3% на годишна база в края на юли, а при заемите за бизнеса изменението е с 4.3% нагоре, информира в.Капитал.

Ускорението при кредитирането води и до по-висок доход от банкови такси и комисиони, като за седемте месеца институциите на пазара са начислили 640.8 млн. лв. при събрани от клиентите 610 млн. лв. към същия период на миналата година.Печалбата на банките до юли надхвърли 1 млрд. лв.

Разходите – под контрол

Влияние върху резултата на банките оказват и по-ниските разходи. Административните се свиват благодарение и на концентрациите в сектора и оптимизациите, включително по линия на персонала и клоновата мрежа. По-ниски са и разходите за обезценки, които в края на юли са 220 млн. лв. спрямо 270 млн. лв. към същия период на миналата година. В края на юли БНБ отчете 6.4 млрд. лв. заеми с просрочия, което е малко над 7% от сумата на кредитите в банковата система и показва усилие в разчистването на портфейлите от лоши заеми.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *