Печалбата на банковата система се свива

Втори пореден месец свиване на банковите печалби отчита статистиката на БНБ. Данните към края на юли показват, че нетният финансов резултат на системата е 230 млн. лв., което е със 101.9 млн. лв. по-малко спрямо отчетените в края на полугодието 332.1 млн. лв. Отчетената за месеца загуба се задълбочава в сравнение с юни, когато данните показваха 31.8 млн. лв. понижение спрямо май.
В изчислението на публикуваните данни централната банка включва и резултатите на поставените под специален надзор в края на юни Корпоративна търговска банка и дъщерната й „Виктория“ (новото име на „Креди агрикол България“). От БНБ обаче публикуват и отделни данни за резултатите на финансовите институции, обособени по групи според размера на активите им, в които не са включени банките от групата на КТБ.
Така изчисленията на база тези данни сочат, че нетният финансов резултат само на 27-те банки, опериращи на пазара в момента, без поставените под специален надзор, е 489.3 млн. лв. към края на юли. За сравнение – към края на юни общата им печалба е била в размер на 408.7 млн. лв. Информация за индивидуалните резултати на отделните финансови институции БНБ публикува само на тримесечна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *