Печалбата на General Motors надмина очакванията

Скандалът със запалителната система на General Motors (GM), свързан с поне 124 смъртни случая и стотици жертви с наранявания, е намалил сериозно печалбата за третото тримесечие, като компанията отчита едни от най-големите финансови разходи в резултат на изтеглянето наавтомобили, съобщава New York Times (NYT).

Автомобилният производител съобщи в сряда, че почти половината от печалбата му за тримесечието, или 66 цента на акция от 1,50 цента, са отишли по споразумения за 1,5 млрд. долара с федерални прокурори и граждански ищци.

Миналия месец компанията се съгласи на сделка с министерството на правосъдието, която доведе до глоба от 900 млн. долара за уреждане на наказателните преследвания, свързани с дефекта. Освен това GMобявии сделка за 575 млн. долара през миналия месец за уреждане на много от гражданските искове от жертви на проблемите със запалителната система.

Тези глоби са намалили печалбата за третото тримесечие на компанията до 84 цента на акция, което означава, че тя остава почти без промяна спрямо миналата година. Нетните приходите са се понижили с около 1% спрямо същия период на миналата година до 38,8 млрд. долара.

Wall Street обаче очакваше значителните глоби по наказателните и гражданските споразумения и се фокусира по-скоро върху представянето на бизнес отделите на GM. Анализаторите предвиждаха компанията да отчете печалба от 1,19 долара на акция, без специалните ефекти. Автомобилният производител надминава тази оценка с печалба от 1,50 долара на акция.

Акциите на GM стартираха сесията с ръст след представянето на финансовия отчет, като в ранния следобед поскъпнаха с над 6%.

Ясно е обаче, че компанията все още не е вън от опасност. Главният изпълнителен директор на GM Мери Бара заяви пред анализатори например, че планът на компанията да изкупи обратно повече акции ще трябва да бъде отложен до 2016 г., когато компанията ще отчете по-добре пълния обхват на разходите в следствие на изтеглянето на автомобили.

Главният финансов директор на компанията Чък Стивънс заяви, че GM се надява да отчете оперативни маржове от 10% за годината в Северна Америка и че целта им е да гарантират, че маржовете на печалба ще бъдат подобни през следващите няколко години.

„Ангажирани сме с поддържането на маржове от 10%“, каза той.

В Северна Америка компанията отчита марж на оперативната печалба от почти 12% за третото тримесечие. Тя съобщи още, че оперативната печалба преди данъците възлиза на 3,3 млрд. долара през тримесечието спрямо 2,5 млрд. долара през миналата година.

Положението обаче не е толкова добро в Южна Америка. GM отбелязва загуба от 217 млн. долара на затруднения пазар спрямо загуба от само 32 млн. долара преди година. В Европа компанията загубата възлиза на 231 млн. долара спрямо 387 млн. долара през миналата година.

Резултатите за Китай, където автомобилният пазар напоследък запада, са по-обещаващи. Компанията съобщи за печалба от собствения капитал за третото тримесечие в размер на 500 млн. долара в Китай, като е генерирала марж на нетната печалба от 9,8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *