Печалбите на US рекламодателите в интернет нарастват

Рекламите в интернет са се увеличили с 25 процента тази година, отчитайки печалби от 20 милиарда долара (13,9 милиарда евро). Все пак шефовете на интернет компаниите отбелязват, че тези резултати биха могли да бъдат още по-високи, ако рекламодателите имаха сигурни и последователни начини за измерване на интернет аудиторията, предаде БТА, като се позова на Асошиейтед прес.

За разлика от традиционните медии, където за всеки формат има една основна компания, предоставяща рейтинги – Nielsen Co. („Нилсен ко”) за телевизия, Arbitron Inc. („Арбитрон”) за радио и т. н. – за измерване на интернет аудиторията има много източници на информация.

Освен това те много често си противоречат. Има разногласия по въпроса кой критерий най-добре оценява потенциалния зрителски интерес към един продукт или услуга. Освен това е трудно резултатите да се съпоставят с рейтингите на други медии. Рекламодателите са недоволни, че липсата на единни критерии им пречи да получат по-голяма част от 250-те млрд. долара (173,7 млрд. евро), влагани годишно в реклама в САЩ, особено имайки предвид колко много време хората прекарват в мрежата.

Дейвид Халерман, старши анализатор в компанията за проучвания eMarketer Inc. („иМаркетър”), посочва, че много от големите рекламодатели интернет, тъй като са объркани заради критериите за измерване на аудиторията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *