Печалби за йената след убедителна победа на Коидзуми

Рано в понеделник доларът се търгуваше по-евтино спрямо японската валута, която поскъпна след убедителна победа на бившия министър-председател на изборите от вчера. Макар и очаквана, съкрушителната победа на Коидзуми покачи търсенето на йената сред надежди за успешни приватизационни реформи; като последствие йената достигна едноседмичен връх спрямо зелените пари. Друг фактор, който подкрепи японската валута, бяха оптимистичните данни за реалния растеж на икономика в страната, който възлиза на +0.8% за последното тримесечие.

Единната европейска валута загуби позиции срещу зелените пари в началото на търговския ден, като премина под психологическото ниво от 1.2400 долара, въпреки оптимистичните данни за икономиката на Германия от миналата седмица. Възможно е разширения износ от страната да вдигне нивото на вътрешното потребление и инвестиции в краткосрочен план, дори и на фона на ограниченото потребителско търсене в навечерието на избори и неясни икономическите реформи.

ЕЦБ изрази мнение, че икономиката в еврозната ще нараства умерено, но стабилно, като се очаква ръст от около 1% за тази година, който ще се дължи предимно на подобрената експортна конкурентоспособност на региона.

Предстои богата на фундаментални данни от САЩ седмица, в която ще очакваме индекса на потребителските цени за август, индекса на потребителското доверие на Мичиганския Университет за септември, продажбите на дребно за август и др. Сред пазарните участници се засилва предположението за повишаване на основната лихва в страната към края на месеца, въпреки че още съществува скептицизъм по този въпрос с оглед щетите на урагана Катерина.

Австралийският долар консолидира спрямо щатската валута в началото на търговията в понеделник като първоначално набра скорост, която скоро загуби първо срещу японската йена. Австралийската валута поскъпна спрямо долара в рамките на миналата седмица в резултат на силни данни за заетостта в страната и БВП за второто тримесечие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *