Печелившите страгеии и ползите от електронната търговия

Компаниите, които използват успешно директен маркетинг, постигат по-добри финансови резултати. Те знаят как да прогнозират търсенето и какви резерви от продукти трябва да поддържат. Най-същественото умение е свързано с идеята как да се привлекат потенциалните клиенти и да ги превърнат в реални. Те умеят да използват обратната информация, която идва от клиентите, по начин, който успешно увеличава комуникационната ефективност, а едновременно с това се уважава желанието на потребителя за безусловна конфиденциалност.

Превръщането на онези хора, които търсят информация в интернет, в купувачи изисква прилагане на печеливши стратегии за директен маркетинг. Всичко това е в сърцевината на електронната търговия. Съвсем естествено възниква въпросът за ползите от електронната търговия. Трябва ясно да се разбира нейното съдържание, което в същност е процес на съгласие за размяна на стойност чрез създаване на електронна връзка на определена фирма и нейните доставчици, дистрибутори, подизпълнители и клиенти.

Електронната търговия е много повече от една обикновена продажба по интернет. Тя може да включва различни дейности, реализирани с помощта на електронните технологии, които имат за цел да свързват организациите с техните потребители. Това от своя страна значително подобрява способността на компаниите да получават бърза обратна връзка и по този начин да подобряват своите бизнес процеси в реално време. Поради факта, че интернет не е затворена система в определени национални граници, фирмите могат да създадат глобален пазар за техните услуги и продукти. Наблюденията показват, че ползите от интернет са много, но се открояват три направления, които са особено разпознаваеми и важни: спестяване на разходите и времето; увеличаване на обхвата на компанията; предлагане на продукти с добавена стойност.

Намаляването на разходите може да достигне до 70-80 процента и дори повече при някои услуги и дейности, извършвани по електронен път. Както вече стана ясно при доставянето на услуги, компанията може да спести и доста време. Спестеното време може да се използва за други стратегически задачи, които са от значение за компанията. Използването на интернет като бизнес среда дава и други предимства, като заплащане на по-ниски цени за използваните суровини, оптимизиране на снабдяването, подобряване на контрола върху използване на ресурси, по-ефективно управление на персонала чрез незабавна комуникация, икономии при обработване и изпълнение на поръчките и като цяло минимизиране на общите разходи за дейността.

Интернет средата предоставя добри условия и възможности на фирмите да промотират и предлагат технологии, продукти и услуги с добавена стойност. Този процес съдържа в себе си откриване, преработване и разпространение на стара информация в други дигитални форми и създаване на нова информация, която може да бъде предоставена на клиентите, когато, където и както те поискат. Средствата и инструментите, с които се осъществява този процес през интернет, са преносимите мрежови устройства и разнообразен набор от мобилни устройства.

Интересен въпрос е и разширяването на полето на действие и операции на фирмата. Компаниите за електрона търговия разширяват обхвата си от гледна точка на работно време и териториално покритие, защото те работят 24 часа на денонощие, 7 дни в седмицата, без необходимост от особен надзор. Сега вече е ясно, че с помощта на интернет е доста по-лесно да се установят, управляват и поддържат работни контакти между офисите на една и съща или различни организации. Интернет системите, които представляват частни мрежи, разработени в рамките на компанията, създават условия за сътрудничество и координация между всички отдели, независимо от това колко е голяма и териториално разпръсната фирмата.

Тя може да създаде за свои клиенти отделна система, която е защитена чрез съответен ред и парола за достъп. Такива системи се наричат екстранет и често се комбинират с основната интернет страница на фирмата. Това позволява на клиентите да имат достъп до специално предназначено за тях съдържание, като пазарни проучвания, специфична търговска информация и цени.

Електронната търговия на бизнес пазара отбелязва съществено нарастване през последните години. Причините за това наблюдавано нарастване са основно свързани с мигрирането на клиенти към интернет и непрекъснатата поява на нови бизнес модели на базата на интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *