Печели ли Германия от слабото евро?

За Германия кризата с доверието, която удари еврозоната, не е съвсем лошо нещо – слабото евро стимулира експорта и това означавам, че германският дълг ще се финансира по-лесно, отбелязват икономисти, цитирани от АФП.

Но кризата си е криза и Германия няма непременно да излезе победител в случая, добавят експертите. „От началото на гръцката криза германският борсов индекс DAX се държи по-добре от индексите на останалите европейски пазари, благодарение на слабото евро,” посочва Щефен Нойман от банка LBBW.

От 1 януари насам DAX се е покачил с 0,65%, докато паневропейският Eurostoxx 50 е паднал с над 11%. Поевтиняването на еврото спрямо останалите основни валути е „много добра новина” за компаниите в Германия, която е вторият най-голям износител в света.

Автомобилите на „Фолксваген”, химикалите на BASF и инструментите на „Бош” са по-конкурентни извън Европа. „Силният долар е добре за ‘Сименс’,” каза миналия месец финансовият директор на индустриалния гигант Йозеф Кайзер.

Но слабото евро не дава предимство за експорта в останалите страни от еврозоната, които отговаряха за 42% от търговията на Германия през миналата година, коментират икономистите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *