ПИБ вече е най-голямата борсова компания

От началото на седмицата акциите на банката поскъпват с над 50 стотинки, а за последните 12 месеца са нагоре със 150%. Над 54% са реализирани само през последните три месеца.

При последната сделка от 10.30 часа в четвъртък на цена 4.95 лв. за акция пазарната капитализация на ПИБ е 544.5 млн. лв., а тази на досегашния лидер „Софарма“ е 512.2 млн. лв.

ПИБ беше една от банките, при които бяха констатирани най-сериозни проблеми при прегледа на активите в системата през миналата година. Въпреки това очакванията бяха за по-лоши резултати и тежки надзорни мерки, така че проверката не повлия негативно на акциите й.

Банката обаче отчете значителен ръст на печалбата си за миналата година до 95.7 млн. лв. при 17.7 за 2015 г. Това даде и известен стимул за ръста на капитализацията й.

На пазара се говори от известно време за евентуална сделка, а в последните дни подобен коментар в Twitter изказа и финансистът Владимир Каролев, който се дискутира в инвестиционните форуми.

Засега няма официална информация по темата от компанията, информира capital.bg. В петък ръководството ще проведе среща с миноритарните акционери, на което със сигурност ще има въпроси.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *