Пивоварите са инвестирали 66 млн.лв. в България през 2009

През 2009 г. производителите на бира в България са вложили в производствени мощности, иновации, търговски марки, реклама, обучение и усъвършенстване на човешките ресурси на членовете на Съюза на пивоварите в България повече от 66 000 000 лв.

През 2009 г. пивоварният сектор в България предложи на пазара над 80 асортимента светли и тъмни видове бира.

Въпреки кризата през годината на пазара излязоха два нови бранда бира – Диана, произвеждана от Болярка ВТ АД и марката Оптима, произвеждана от Ломско пиво АД.

Другите новости на пазара са: PLS етикети за Heineken и Ring pull капачка за Ариана; нова разфасовка на Kamenitza Lev в 330 ml; нови етикети на Becks, бутилка Kamenitza с нов дизайн, Шуменско Премиум се предлага в PET бутилки от 2 л, а Шуменско тъмно вече е в няколко разфасовки – 0,5 л. стъклена бутилка, в РЕТ бутилка и наливно. Ломско пиво се предлага в нови бутилки от 0.5 л.стъкло и 1 л. РЕТ бутилки, а марката Мизия е в РЕТ бутилки от 2.5 л.; всички разфасовки Алмус са с нови етикети.

За 2009 г., членуващите в СПБ пивоварни компании са реализирали 4 872 480 хектолитра бира.

Износът e 51 421 hl за Румъния, Македония, българските диаспори в страни от ЕС и САЩ.

Подобно на другите сектори на бързооборотните стоки продажбите на бира също бяха повлияни от негативния ефект на стагнираната бизнес среда. По прогнозни данни на маркетингови агенции и СПБ, общо за страната през 2009 г. продажбите на бира имат спад от 11% в сравнение с 2008 г.

През 2009 г. консумацията на бира на глава от населението е 67 л., което е почти равно на нивото на консумация през 2006 г. Съотношението между студения и топъл пазар е 28% към 72%. Тенденцията на спад в продажбите на студения пазар се запазва през цялата година.

През годината пивоварната индустрия в страната е вложила в производството на бира около 100 000 тона малц, от които местното производство е приблизително 60 – 65 хил. тона.

По данни на пивоварните компании, използваните в технологичния процес местни суровини и материали са както следва: малц – 65%; хмел – 20-25%; стъклени бутилки – 97%; етикети и капачки – 98%.

Съюзът на пивоварите е представителната организация на производителите на бира в страната: Болярка – ВТ АД, Загорка АД, Каменица АД, Карлсберг-България АД, Ломско пиво АД и доставчиците на суровини и материали в сектора.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *