Пиеро Нюди: Обща електрическа мрежа за Средиземноморието

В интервю за италианския седмичник „Affari e Finanza“ президентът на енергийната група Енел Пиеро Нюди предложи създаването на обща мрежа за снабдяването с газ и електричество в целия Средиземноморски район.

„Имаме големия шанс да свържем Юга и Севера в Средиземноморието благодарение на енергията.

Ако изградим мрежа от връзки, тя може да ни помогне както за внасянето наток, така и зареализирането насигурна мрежа за доставките на газ.

Така ще разрешим два проблема, свързани с енергийния глад в Европа и с инвестициите в инфраструктурите, които ще доведат до икономически растеж в страните от Северна Африка“, каза Нюди.

Пиеро Нюди в момента е президент и на Osservatorio Mediterraneo dell’Energia (OME). Това е организация, която от 1988 обединява основните енергийни компании в Средиземноморието и се стреми да подпомогне сътрудничеството между тях.

„Организацията е мост между двата бряга на Средиземноморието и между компаниите и policy-makers“, обясни пред изданието Пиеро Нюди.

На форум на ОМЕ в Брюксел през изминалите дни Нюди предложи да бъде регулирана по политически път конкуренцията между фирмите и правителствата, които се опитват да си осигурят африканския газ.

„Да се върнем към духа на споразумението от Барселона’95 – призова Нюди – европейските страни си дават сметка за значението на по-тесни отношения с южния фланг и за стратегията на връзките.

Италия подготвя електрически линии между Сицилия и Тунис.

Подобно споразумение беше направено и с Албания.

Франция пък стартира подобни връзки с Алжир. И германският канцлер Ангела Меркел потвърди интереса си към проекти за възобновяемите източници“, допълни Нюди.

„Зависимостта вече е факт от гледна точка на вноса. Достатъчно е да си помислим, че Италия внася 30-35 на сто от собствения си газ от Алжир“.

Според Пиеро Нюди е необходимо да се намери начин тази зависимост да бъде преодоляна по изгоден за всички начин.

Истинският прогресможе да бъде направен, след като се достигне до системи на регулиране, които се споделят от всички и които са близки до европейските стандарти.

Освен всичко друго, това ще доведе до икономически растеж и до подобряването на стандарта на живот на тези страни, смята Нюди.

Според него те имат нужда не толкова от финансови средства, имайки предвид печалбите им от продажбата на нефт и метан, колкото от технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *