Пикът на икономическия растеж в България ще е през 2018 г.

Реалният ръст на българската икономика има потенциала да достигне своя пик през 2018 г., сочат прогнозите на икономическия екип на „УниКредит Булбанк“. Прогнозата й е, че през тази година БВП да нарасне с 3.7%, а догодина – с 3.8%.

През последните четири години България се радва на стабилен и балансиран икономически ръст. Това се дължи на благоприятната външна обстановка и разумната макроикономическа политика на страната. Очакванията са положителната тенденция да се запази и през следващата година“, прогнозира главният икономист на

„Уникредит“ за Централна и Източна Европа Любомир Митов, цитиран от пресцентъра на банката.
Според Митов ускоряването на растежа ще се дължи на индивидуалното потребление и увеличаването на
обемите в строителството на сгради и на инфраструктура, съпроводено с наемането на необходимата работна ръка. „Ръстът на България не от най-бързите, но е от най-устойчивите“, коментира Митов тенденциите в Централна и Източна Европа.
„Анализите сочат, че инфлацията в България е под контрол с нива между 1-1.5%, следвайки този показател в Еврозоната. В страната няма макроикономически дисбаланси засега“, смята Митов.

В същото време той подчерта, че потенциалът за търсене на работна ръка е на изчерпване и посъветва ръста заплатите да не изпреварва ръста на производителността на труда.
Като фактор за ускоряване на икономиката Митов посочи развитието на износа с висока добавена стойност. Според него и в момента, благодарение на глобалната обстановка, износът е движеща сила, но България все още има потенциал за растеж в сравнение с други страни от региона.За цялата Централна и Източна Европа анализаторът посочи, че 2017 изглежда засега като най-добрата до момента следкризисна година. В перспектива дейността се очаква да достигне своя връх през третото тримесечие на годината, след което ще последва умерено забавяне през 2018 г, информира dnevnik.bg.
Растежът в региона ще достигне до максимум от 4.4% през 2017 г., преди да падне до все пак стабилната стойност.

от 3.6% следващата година, сочи прогнозата. И двете стойности са над средното за региона като ЦИЕ се възползва в максимална степен от съживяването на глобалната търговия и растежа в еврозоната благодарение на силната интеграция в производствената верига на еврозоната, както и ускореното усвояване на средства от ЕС, сочи анализът на банката.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *