Пилотска грешка убила Качински

Пилотите от самолета на полския президент Лех Качински, който се разби на 10 април, са пренебрегнали няколко предупреждения на автоматичните индикатори на машината.

Пълните записи на черните кутии на президентския Ту-154М бяха публикуванина сайта на полското министерство на вътрешните работи и администрацията, предадоха световните агенции, на които се позова и БТА.

Записите на полета, продължил около 40 минути, изглежда потвърждават тезата, че катастрофата е грешка на екипажа.Всички 96 души на борда на самолета на полския президент загинаха при катастрофатакрай Смоленск в Западна Русия.Качински трябвашие да участва в церемония край Катин, където преди 70 години по заповед на Сталин са били убити десетки хиляди полски офицери и общественици.Освен Лех Качински и съпругата му Мария, смъртта си намериха десетки представители на полския политически и военен елит.

„Издигнете се, издигнете се“, може да се чуе на няколко пъти през последните 20 секунди преди катастрофата. Това нареждане на автоматичните индикатори обаче изглежда не е предизвикало реакция от страна на пилотите.
16 минути преди катастрофата, от контролната кула на летището в западния руски град Смоленск са предупредили, че условията за приземяване са лоши поради гъста мъгла.
Пилотите на президентския самолет обаче отговорили, че, така или иначе, ще опитат кацане. След като самолетът се ударил в дърво, пилотите започнали да крещят и да ругаят.
Текстът бе публикуван на руски и на полски език, след като Русия предаде на Полша цифрови копия на записите на черните кутии на самолета.
Братът на Лех Качински Ярослав, който е председател на опозиционната консервативна партия „Право и справедливост“ и кандидат на предстоящите на 20 юни предсрочни президентски избори, призова Русия да изпрати и оригиналните записи. „Поддържам своето мнение, според което разследването трябва да бъде ръководено от поляци“, подчерта той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *