Пиратите сгрешили с ”Панега” – предназначен бил за скрап

Нападенията на сомалийските пирати тази година ще зачестят. Бойните кораби в Аденския залив не са достатъчна гаранция срещу тях. Това заяви директорът на лондонското Международно бюро за корабоплаване Потенгал Мукундан, цитиран от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

Пример за това са последните два отвлечени кораба – гръцки и български, за по-малко от денонощие. При това при нападението срещу българския танкер „Панега“ става дума за плавателен съд, който е бил охраняван от бойни кораби на ВМС на страни от ЕС.
„Трудно е да бъдат победени пиратите. Те вече действат далече от бреговете на Сомалия. Необходими са по-решителни действия“, подчерта Мукундан.

„Панега“ с 15 българи на борда бе отвлечен от сомалийски пирати в централната част на т. нар. „безопасен коридор“, където е трябвало да бъде охраняван от бойни кораби на антипиратската военноморска флотилия, участващи в операцията на ЕС „Аталанта“. Ако бъде взето решение за силова операция за освобождаване на българския танкер, в нея трябва да участват преди всичко бойните кораби, които са го съпровождали, отбелязва ИТАР-ТАСС, като се позовава на говорител на командването на руските ВМС.

Компанията собственик на отвлечения снощи български танкер „Панега“ съобщи, че корабът е бил на път за пакистанското пристанище Карачи, където щял да бъде нарязан на скрап. Танкерът не представлява никаква ценност и явно нападението срещу него е голяма грешка на пиратското разузнаване, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *