Пиреос Евробанк сменя името си и увеличава капитала до 70,36 млн. лв.

Наименованието на банка “Пиреос Евробанк”АД се променя на “Банка Пиреос България”АД, като решението за това бе взето на проведено на 5 април Общо събрание на банката, съобщиха от финансовата институция. На събранието е гласувано още решение за увеличение на капитала.

Капиталът на банката ще бъде увеличен с 19 558 300 лева чрез издаването на нови 19 558 300 броя обикновени, поименни акции с право на глас и с номинална и емисионна стойност 1 лев всяка. Така капиталът след увеличението ще достигне 70 362 492 лв., уточниха за Investor.bg от Банка Пиреос.

Банката няма да разпределя дивидент за 2005 г. Печалбата след данъчно облагане за миналата година е в размер на 6,213 млн. лв., като една пета от нея ще бъде заделена във Фонд “Резервен”, а останалата част, заедно с печалбите, неразпределени от минали години, остават изцяло на разположение на банката за нуждите на капиталова й адекватност.

Общото събрание на акционерите е приело банката да премине от двустепенна към едностепенна система на управление със Съвет на директорите, състоящ се от 9 лица, както следва: Михалис Колакидис – председател на СД, Атанасиос Куцопулос – заместник-председател на СД и членове: Емил Ангелов, Йоанис Кириакопулос, Георгиос Мантакас, Георгиос Папайоану, Спиродон Папаспиру, Василики Камбел и Илиас Милис. Членовете на Съвета на директорите на Пиреос Евробанк АД ще бъдат регистрирани в съда след сертифицирането им от централната банка.

Юридическото сливане между Банка Пиреос АД – клон София и Пиреос Евробанк АД приключи през март тази година, като всички права, задължения и фактически отношения на търговско дружество „Банка Пиреос АД – клон София” бяха прехвърлени на „Пиреос Евробанк” АД.

Нели Минчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *