„Пирин текс продакшън“ с риск от затваряне

Работещите в „Пирин текс продакшън“ – гр. Гоце Делчев, най-голямото шивашко предприятие в Югозападна България, обмислят стачни действия. Причината е, че все още не са постигнали споразумение за колективния си трудов договор за следващата година, в което се определят заплатите.

Освен че е сред десетте най-големи компании в шивашкия сектор с приходите си от 36 млн. лв., германското дружество е и сред най-големите 20 работодателя в страната със своите над 2500 служители. Друг важен детайл е, че в „Пирин текс“ има синдикати, което е рядкост за нова частна компания в България.

Сега нетните заплати за работниците са в границите между 540 до 800 – 900 лв. и синдикатите искат вдигане. А собственикът Бертрам Ролман обяснява, че ако ги увеличи, без сумата да зависи от производителността, може да трябва да затвори предприятието.

Различните сметки

„От 4-5 месеца текат преговори, досега сме имали осем-девет срещи с работодателя, но не успяхме да се разберем за заплащането през 2018 г.“, заяви за „Капитал“ Костадин Драгинов, председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“ в предприятието.

Няколко са спорните моменти в обсъждания колективен трудов договор. Първият е начинът на определяне на месечната работна заплата, обясниха от синдиката. „Сега в нея има два елемента – щатен и втора част, която зависи от изработеното. Основната брутна заплата сега е 480 лв., които не отчитат изработеното и всякакви други бонуси, но ние искаме тя да стане 530 лв. Ако нормата се изпълни до 70%, нашето предложение е по-добро за работника. Например сега при 40% изпълнение на нормата заплатата е 587 лв., при 100% – 949. При нашето предложение за промяна при 40% ще се взимат 615 лв., а при това на собственика – 576 лв. При пълна норма при нас излиза 1001 лв., а при него – 1037 лв. Проблемът е, че нормата се определя еднолично и зависи не само от работника, а и от организацията на труд и в момента единици стигат над 70% от задачата. Тези, които не успяват, не е, защото са мързеливи“, обясни Костадин Драгинов. Той уточни, че в момента нетните заплати за работниците са в границите между 540 до 800 – 900 лв., като масовите са около 600 лв., защото традиционно нормата се постига на 62%.

По думите му работодателят предлага също да се свали процентът за клас прослужено време, да се намали процентът за заплащане на извънредния труд от 0.79 на 0.75 и да се намали броят на сегашните 23 дни годишен платен отпуск, които са еднакви за всички независимо от годините трудов стаж. „В момента почивните дни в нашата фирма са 23 и са над определените в Кодекса на труда. Към тях се прибавят и почивните дни за националните празници. Моето предложение е работещите със стаж до 5 години да имат право на 20 дена годишен платен отпуск, както предвижда законът, тези със стаж от 5 до 10 години – 21, от 11 до 15 – 22, над 16 – 23 дни“, обясни за „Капитал“ изпълнителният директор Бертрам Ролман. Той коментира и останалите спорни моменти в преговорите със синдикатите.

„Необходимо е коефициентът за изчисляване на работната заплата да бъде реновиран. Заради политиката на постоянно увеличение на минималната работна заплата математическият модел ще гръмне. Нашите работници получават висока сума, над средната за страната, дори когато не работят, само за присъствие. Досегашният начин на формиране на възнаграждението не дава достатъчно гъвкавост и не позволява хората, които работят повече, да получават адекватно на усилията им заплащане. Затова смятам, че този модел трябва да се промени възможно най-бързо, ако искаме фирмата да оцелее. Ние печелим само ако продаваме бройки продукция. Конкуренцията в шивашкия бранш е огромна. Международният пазар диктува определени ценови нива и ако не можем да ги постигнем, ще трябва да закрием бизнеса в България и да го преместим в друга държава. Надявам се на разумно отношение от страна на синдикатите, без изнудване и хвърляне на кал. Ако няма разум, инвестиционният климат в страната е застрашен“, коментира още Ролман.

Какво следва

Според Закона за уреждане на колективните трудови спорове, ако не се постигне съгласие, всяка от страните може да потърси съдействие за уреждане на спора чрез посредничество или доброволен арбитраж от синдикални и работодателски организации или от Националния институт за помирение и арбитраж. „Това ще бъде следващата ни крачка. Ако и това не се случи, законът разрешава работниците да си търсят правата чрез протестни действия – символична или ефективна стачка. Надявам се да не се стигне дотам“, заяви Костадин Драгинов, информира в.Капитал.

„Пирин текс продакшън“ е германска инвестиция с едноличен собственик „Ролман и партнер фешън мениджмънт“. Компанията е в България от 1993 г. и произвежда продуктова линия за мъже – костюми, ризи, вратовръзки, пуловери, палта, аксесоари и обувки, с марката Rollmann.

Това не са първите преговори с разногласия между работниците и собственика. През 2007 г. в предприятието имаше ефективна стачка, но двете страни седнаха на масата за преговори и се разбраха за продължителността и заплащането на извънредния труд, за цената на нощния труд и за увеличаването на заплатите.

За 2016 г. „Пирин текс продакшън“ отчита 36.2 млн. лв. приходи (39.5 млн. лв. за 2015 г.) и печалба след облагане с данъци 282 хил. лв. (373 хил. лв. за 2015 г.). В предприятието към февруари 2016 г. са работили 3288. В момента заетите са 2520, уточни Бертрам Ролман.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *