Питат европарламента за магистрала “Тракия”

Питат европарламента за магистрала “Тракия”

Гагаузов преброи 45 000 коли на аутобана, не иска да знае кой стои зад португалците

Няма да искам информация кои са акционерите в португалските фирми. Това не ме интересува, категоричен е министър Гагаузов. Той няма данни сред акционерите да има синове на Симеон Сакскобургготски. Според Гагаузов подобни въпроси трябва да се задават на вътрешния министър или главния прокурор, но само в случай, че има съмнения за нарушения. Кой е акционер, няма значение, ако не е престъпник. В момента нямаме подобни данни, отсече Гагаузов.

Концесията на магистрала „Тракия“ отново ще стане обект на обсъждане в Европарламента. Ще отправим устно питане за аутобана с оглед последното решение на Върховния административен съд, който пусна сделката с българо-португалския консорциум „Магистрала Тракия“ АД. Това заяви холандската евродепутатка Елс де Гроен пред „Стандарт“. Тя изрази разочарование, че съдът не се е произнесъл относно съществения въпрос защо концесията е предоставена без търг. Евродепутатката многократно е поставяла въпроси около сделката пред европарламента заедно с колегата си Ерик Майер. Тя каза, че ще се свърже отново по най-бързия начин с него и ще отправят заедно устно питане с оглед на новото обстоятелство. Дe Гроен предупреди, че концесия, дадена без търг, по никакъв начин не отговаря на европейските стандарти и може да спъне България за членството й в ЕС.

Междувременно стана ясно, че строителният министър Асен Гагаузов ще преговаря с португалците за трафика по аутобана. С него е свързана една от най-скандалните точки в договора. В него пише, че по магистралата ще се движат 25 650 коли на денонощие. При по-слаб трафик държавата ще плаща неустойки на концесионера. Според експертни оценки в момента трафикът е наполовина по-слаб от заложения в договора. От европейския статистически институт заявиха, че обещаната компенсация е държавна помощ и противоречи на европейските норми. И ако сделката влезе в сила, има вероятност ЕС да ни наложи парична санкция или да спре финансирането ни от еврофондовете.

Според министър Гагаузов трафикът по аутобана ще се повиши и в договора трябва да се заложат по 20 000 автомобила на ден. А само в петък в района на Стара Загора били засечени 45 000 коли, обясни Гагаузов.

Възможно е, ако министърът е броил автомобилите в центъра на града, контрира Владимир Чакъров, шеф на Института по транспорт и комуникации. Той обясни, че това са коли от града и околностите, които с въвеждането на тол таксите ще минават по обиколни пътища. Когато се засича трафик, той не трябва да се брои около градовете, а по самата магистрала, каза още Чакъров. Според него, ако министърът иска прозрачност, нека включи представители на Европейската комисия у нас и организацията „Прозрачност без граници“ в работната група за преговори.

Диана Динева

Мина Стефанов

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *