Питието на боговете – произведено в България

Виното е питието на боговете и от векове се прави на Балканския полуостров, още от времето, когато гръцките скотовъди са го пиели разредено с вода, а тракийските царе са го наливали в златни ритони.

В България виното е основен поминък на много хора, но и важен експортен продукт и ще си остане такъв въпреки кризата и намалялото потребление и свръх запасите в глобален мащаб.
Основните страни, за които България изнася вино са Русия, Полша, Германия и Скандинавските страни. През 2010 г. българските вина стъпиха солидно и на пазарите в Турция и Бразилия, за които досега са изнесени над 400 хиляди литра червени вина.
В същото време тази година гроздовата реколта е слаба, заради климатичните аномалии, което значи, че през 2011 г. цената на еликсира ще се повиши. Това ще даде глътка въздух на производителите, след като българският износ на вино през 2009 г. падна с 40% по данни на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.
За жалост България остава позната като износител основно на нискокачествени евтини вина, въпреки отличните условия за производство на червени и бели вина у нас.
Всяка почва е повече или по-малко подходяща за определен тип вино. За отглеждане на лози за производство на червени вина най-подходящи са умерено влажните почви с добър топлинен режим. Те трябва да съдържат умерено количество хумус и достатъчно желязо, фосфор и калий. От разпространените у нас почви на тези изисквания отговарят различните подтипове черноземни почви, тъмносиво-кафявите и канелените горски почви. Те се срещат в много райони на страната.
За висококачествени, добре обагрени червени вина за предпочитане са почвите с по-високо съдържание на глина.
За производство на бели вина с високо качество най-подходящи са скелетните, песъчливи и глинесто-песъчливи почви с лек механичен състав, с ниско съдържание на хумус, каквито има в района на Варна, Бяла, Карлово, Карнобат, Поморие и др.
За получаване на фини трапезни вина, най-подходящи са лесно затоплящите се почви с високо съдържание на чакъл, значително количество ситни глинести частици и високо съдържание на карбонати.
Наличието на подходящите почви в съчетание с добрите климатични условия дават отлични възможности за винопроизводство в България. За сметка на това и в този сектор има проблем със силната фрагментарност на производството. Така избите не могат да генерират големи маргинални печалби, реализирайки икономии от мащаба. Това прави отрасъла зависим от външно финансиране и силно уязвим от икономическите цикли.
Друг сериозен проблем на сектора е, че едва напоследък страната се позиционира на винената карта на света с производство на високо качествени продукти, които позволяват с високата си добавена стойност и по-малки производствени обеми, но за сметка на това се реализират на силно конкурентен пазар и изискват големи разходи за брандиране.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *