Пламен Пенев от Върбовка „възкресява” автентични сортове грозде

Пламен Пенев от село Върбовка, Община Павликени ще произвежда вино от автентични български сортове грозде. Той има изба в селото с капацитет 3500 тона. Години наред е посветил в издирването на стари български сортове грозде, повечето от които са почти напълно изгубени. Заедно със свой приятел-агроном е обикалял цяла България, за да издирва запазени стари лози. След много трудности и перипетии открили в Павликенско стари насаждения в частни дворове. Намерили стари лози, садени около 1920-1947 г. от сортовете тамянка и кокорко. От тях взели посадъчен материал за създаване на лози-майки. „Кокорко” е истински уникат, който не може да бъде открит никъде в България, смята Пламен Пенев. Той е бил разпространен в Северна и Североизточна България (Варна, Добрич, Силстра, Плевен). Но най-добре се е адаптирал във Велеконтърско, в селата от Павликенска община( Караесен, Патреш, Вищовград, град Бяла черква) и Сухиндолско. За благодатното му развитие е спомогнала комбинацията от различни фактори – почви, ландшафт, слънцегреене, климатични условия.” Кокорко” и „тамянка” са бели и придават приятен плодов аромат на вината. Те са богатство, защото са част от националния генофонд, смята производителят. Той се занимава с лозарство и винарство над 26 години и знае, че европейските държави се стремят да съхранят своите местни сортове. За съжаление България не подпомага финансово запазването на тази „съкровищница”. Пламен Пенев смята да инвестира и да създаде по 10 дка от сортовете гъмза, кокорко и тамянка. Вече е засадил първите лози-майки в своето село. След три години младите 300 лозички ще дадат 400 кг. грозде, от които ще направи поне 250 литра невероятно бутиково вино. Количеството е напълно достатъчно за дегустация и за популяризиране на автентичните сортове.
Пламен Пенев е работил като технолог в завода „Ловико”-Сухиндол и знае, че в във Великотърновско се ражда най-хубавото грозде от сорта гъмза. Той няма да забрави плодовия и специфичен аромат на виното, създадено от него. Гъмзата е подходящ за производство на млади вина и има богат потенциал и за отлежали. Затова смята да разработи проекти по програмата за конверсия на винените лозя и да възстанови 170 дка стари лозя във Върбовка и няколко села от Павликенско. Смята да засади популярните коберне, димят, алиготе, мерло и др. В масива ще бъдат включени и първите насаждения от „възкресените” стари сортове, които ще направи със собствени средства.
Друг проект, който има намерение да подготви е за модернизация и приспособяване на избата за производство на бутиково вино. Съоръженията, с които разполага са за по-големи количества. Има намерение да закупи с финансиране от еврофондовете ферментатори с обем -5, ф10 и 20 куб. м. подготвя и реконстукция на цеха за стабилизация и ферментация. През тази година е произвел вино, което е бутилирано в заводи в цялата страна. В момента то се продава в различни европейски държави – Чехия, Полша, Англия, Русия.
Вярва, че скоро ще може да предложи и бутиково вино от автентични наши сортове, което да разнася по света славата на българските напитки. Когато споделил своята идея да възкреси старите сортове, неговият консултант от Пловдивският университет доц. Райчев го предупредил, че ще трябва да посвети десетилетия на това начинание. Пламен Пенев вярва, че си заслужава на тази мечта да посвети целия си живот.
 

Лилия Лозанова, farmer.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *