Планират създаване на нова валута: държавите от БРИКС целят да прекратят доминацията на долара и еврото.

Групата от развиващи се икономики, известна като БРИКС, в момента изучава потенциалната структура на нова валута, съобщава руската държавна информационна агенция Sputnik.

Заместник-председателят на Държавната дума – Александър Бабаков предлага новата валута да бъде подкрепена със злато, редкоземни метали или други активи. Първоначалната стъпка би била преминаването към разплащания в национални валути, а след това би следвало да бъде пусната в обращение нова форма на дигитална валута в близко бъдеще. Бабаков изрази увереност, че този проект ще бъде обявен по време на предстоящата среща на върха на БРИКС.

Reuters съобщи, че това станало след като Китай осъществи първата си търговия с втечнен природен газ (LNG) с юани вместо с долари.

В групата на БРИКС влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, а няколко други държави, като Саудитска Арабия, Аржентина, Иран, Индонезия, Турция и Египет, изразяват интерес да се присъединят към алианса. Следващата среща на върха на БРИКС е планирана за 22 август в Южна Африка.

 

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *