Планират Nasdaq OMX в Русия

Nasdaq OMX ще стане първият западен борсов оператор, който стартира дейност в Русия, ако придвижи плановете си за тази година за платформа за търговия на компании с малка и средна капитализация в Санкт-Петербург, съобщи MarketWatch.
Очаква се трансатлантическата група са стартира International Exchange St Petersburg (IXSP) до края на 2009 г.
Проектът, джойнт венчър между фондовата борса в Санкт-Петербург и обединението за рисков капитал RX, ще осигурява достъп до международен капитал за по-малките местни компании.
Борсата в Санкт-Петербург, която е третата по големина в Русия, ще управлява дейността, а Nasdaq ще осигури необходимата технология чрез търговската си система Inet. Споразумението може да доведе до връзки между руския пазар и борсите на Nasdaq OMX в балтийските и скандинавските страни, които ще използват същата търговска платформа.
Плановете за създаването на IXSP са обявени преди две години, но проектът е забавен заради проблеми около създаването на клирингово споразумение, по думите на говорителка на Nasdaq. Преговорите по въпроса още не са приключили.
Плановете на Nasdaq идват в труден момент за руската икономика, която се очаква да се свие с 2% тази година. Индексът на сините чипове RTS се е понижил с около 75% от пика си през май миналата година.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *