Планът за реформи мина с 228 гласа „за“ при 64 „против“

Гръцкият парламент одобри тази нощ пакета мерки за икономии, поискани от кредиторите в замяна на нова спасителна помощ. 38 от СИРИЗА не подкрепиха реформите.

Депутатите приеха закон за реформи, съгласувани с Еврогрупата катопредварително условие за започване на преговориза трета кредитна програма за Гърция в размер на между 80 и 90 милиарда евро за период от три години.

Нормативният акт ратифицира решенията на срещата на върха на страните от еврозоната в неделя и понеделник, като включвапромени в данъчното законодателство и пенсионното осигуряване, включително повишаване на данък добавена стойност и ограничаване на практиката на предсрочно пенсиониране.

Законът бе приет от 300-членния еднокамарен гръцки парламент с 228 гласа „за“ при 64 „против“ и шестима въздържали се, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

С „не“ гласуваха общо 32 от 149-те депутати от СИРИЗА. Други шестима се въздържаха.

Гласуването бе поименно. Против закона се обявиха бившият министър на финанситеЯнис Варуфакис, председателката на парламента Зои Констандопулу, министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис и заместник-министърът на труда Димитрис Стратулис.

Премиерът Алексис Ципрас обаче прокара закона с подкрепата на по-малкия партньор от управляващата коалиция, партия „Независими гърци“, както и напроевропейски опозиционни формации.От опозиционните партии заявиха, че са подкрепили закона, за да не се стигне до излизане на Гърция от еврозоната.

ПанайотисЛафазанис изрази готовност да подаде оставка, ако премиерът Алексис Ципрас поиска това от него. Лафазанис подчерта, че заедно с останалите гласували в разрез с партийната линия депутати подкрепя правителството и премиера, но е против спасителния план.

Самият Ципрас преди гласуването призова с неохота парламента да приеме закона, като каза, че тойняма да е от полза за гръцката икономика. „Не вярваме в (пакета), но сме принудени да го приемем“,каза премиерът на Гърция.

Той подчерта, чемерките нямат алтернатива, въпреки че не е съгласен с тях.
Гласуването премина при високо напрежение и бе предшествано от протест в центъра наАтина срещу новите мерки за икономии, който премина с инциденти.

Приемането на пакета реформи открива пътя за преговори с европейските партньори за трета програма за помощ за Гърция, отбелязва Ройтерс. Резултатът от гласуването обаче правибъдещето на лявото правителство на Ципраснеясно след разцеплението в редиците на неговата партия СИРИЗА.

Планът за Гърция вече бе ратифициран снощи от френския парламент. Предстои обаче той да бъде одобрен и от депутатите вГермания и Финландия- две страни, които олицетворяват по-твърдата линия към Атина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *