Планът на Гайтнър ще ограби американците

Планът на правителството да изчисти банките от лошите активи ще ограби американските данъкоплатци, като ги излага на прекалено голям риск и едва ли ще заработи докато икономиката е слаба. Това заяви носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц.

Планът на Гайтнър имам много дефекти, заяви още той. Американското правителство предвижда да изкупи лошите кредити на трезорите за 1 трилион долара, която е погрешен стимул, сята Стиглиц.
На практика правителството ще използва данъкоплатците като гаранти срещу риска за обезценка на тези активи, докато потенциалната печалба ще отиде в ръцете на частните инвеститори.
Честно казано това е равнозначно на обир на американците. Според мен планът няма да проработи, защо ще има много недоволни от това, че американският данъкоплатец ще е натоварен със загуба, твърди Стиглиц. Дори банките да бъдат изчистени от лошите си активи, перспективите пред икономиката остават лоши, което означава, че трезорите няма да отпускат нови кредити. Същевременно високите данъци ще свият потреблението в САЩ още повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *