Пластмасови бутилки може да се връщат срещу заплащане

Употребените пластмасови бутилки може да се връщат срещу заплащане. За такава възможност, която е позволена от закона, информира министърът на екологията Ивелина Василева. Тази практика е широко разпространена в много европейски държави. Според министър Василева през 2010 г. и у нас е правено проучване, но тогава се оказало, че е „икономически неизгодно да се връщат отпадъци срещу пари“. Ситуацията сега обаче е променена. Затова, след обмен на опит с германски фирми, България е привлякла опитните им специалисти отново да проучат дали системата за обратно изкупуване на пластмасови бутилки е приложима.

Предстои да се подготвят промени в Закона за управление на отпадъците, които да въведат у нас европейските директиви. При подготовката им ще бъде разгледана и възможността за регламент за изкупуването не само на пластмасови отпадъци, но и на черни и цветни метали. В момента у нас изкупуването на метали е свързвано масово с кражби и злоупотреби.

Мобилни групи от инспекциите по околна среда тръгват на т.нар. ротационни проверки в цялата страна, обяви още екоминистърът. Целта е в предприятията на територията на дадена община да влизат проверяващи от друг регион, за да са безпристрастни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *