Платината и алуминият достигнаха рекордни ценови нива

Цената на платината се повиши до 26-годишен максимум в понеделник. До рекордни в историята си стойности достигна и цената на алуминия. Лек спад до ниво под 470 долара за тройунция отбеляза обаче цената на златото в резултат на значителното от последните дни поскъпване на долара спрямо останалите основни валути, като така прекъсна поредния си от пет сесии ръст.

Липсата на силна ценова съпротива при платината и силният интерес от страна на инвестиционните фондове са основните според анализатори причини за поскъпването на ценния метал.

Фючърсите на платината с доставка през януари се повишиха вчера с нови 4.1 долара за тройунция до ниво от 976 долара. Най-високата достигната стойност през деня бе на ниво от 978.9 долара за тройунция, което бе най-високата му стойност от 1980 година.

За сравнение, в началото на месеца металът стартира при ниво от 937.5 долара за тройунция, като само за последните две седмици е добавил към стойността си 4.1%.

До нов исторически максимум се повиши цената на алуминия. Фючърсите на метала с доставка през декември се повишиха до най-висока стойност от 1.921 долара за паунд, като завършиха при ниво от 1.9135 долара за паунд, или повишение за деня от 0.8 цента.

Анализатори коментират, че ръстът в цената му идва напълно противоположни на изнасяните данни за ръст на производството на метала в Китай и дори направените вчера намеци за свръхпроизводство на отрасъла в бързо развиващата се световна икономика.

Това според анализаторите ще се окаже сериозна пречка пред евентуалното му по-нататъшно повишение през следващите месеци.

На фона на ръста в цената на платината повишение регистрира и цената на паладия. Вчера фючърсите на паладия с доставка през декември се повишиха с 4.5 долара до 254.55 долара за тройунция. Така само за последния месец цената на метала се е повишила с 29%.

На фона на ръста в цените на металите златото отбеляза лек спад вчера, като приключи деня с понижение от 0.3 долара до ниво от 469.1 долара за тройунция с доставка през декември. Спадът стана реалност след новото значително повишение на долара спрямо останалите основни валути.

Анализатори коментират, че за да продължи ръстът в цената на благородния метал, е необходимо трайно да бъде преодоляно важното ниво на съпротива от 470 долара за тройунция. Това може да доведе и до тест на постигнатия максимум на метала при ниво над 482 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *