Платината мина $1000

Платината, среброто и медта достигнаха невиждани висоти през годината. Цената на платината скочи над $1000, което е рекорд от четвърт век насам. Среброто стигна $9 за унция, но прогнозите са за цена от $10-$12 напролет. Цената на медта само за последните 12 месеца се покачи с 43% и на Лондонската борса тонът вървеше за $4350.

Основната причина е, че бързо развиващите се икономики на Китай и Индия са ненаситни на цветни метали и прогнозите са, че този апетит ще нараства.

Цената на златото в края на година се настани трайно над $500 за една унция (31,10 г) на световните борси. На 9 декември на борсата в Ню Йорк една тройунция достигна невиждания връх от 1981 г. насам – $534! Само през тази година цената на златото скочи с над 15 на сто. Според анализатори главната причина е, че много страни търсят изгодна инвестиция за петродоларите, които натрупват от високата цена на черното злато. Това важи главно за държавите от Персийския залив и Русия. Неотдавна президентът Владимир Путин призова Руската централна банка да увеличи запасите си и според анализатори в Москва тя ще ги удвои. Според агенция Блумбърг същите намерения имат централните банки на Аржентина и Южна Африка. Смята се, че много азиатски банки също купуват злато. Подозренията, че инфлацията в Щатите може да скочи, кара големи инвестиционни фондове и банки да превръщат американските ценни книжа и щатските долари в злато. Според повечето прогнози стойността на долара много вероятно ще се понижи през следващата година.

В модерните времена златото винаги е служило като чадър срещу инфлацията, въпреки че е било разплащателно средство на египетските фараони още 4 хил. г. преди Христа. Когато инфлацията достигна двуцифрени стойности в Щатите през 70-те години на миналия век, златото се продаваше за рекордните $850 в началото на 80-те години.

Прогнозите сочат, че цената на златото може да се качи догодина с още 20 на сто. Президентът на най-големия производител на злато в света Newmont Mining Corp. Пиер Ласонд прогнозира, че цената ще стигне $1000 през следващите 5-7 г.

Освен това към края на годината бижутерите купуват големи количества злато, за да се запасят за сезона на сватбите в Индия и голямото купуване на бижута за Коледа и Нова година. Индия е най-големият потребител на злато в света. Бижутерите са купили за годината, приключила на 30 юни, злато за $38 млрд. Те купуват около 75% от предлаганото, а около 10% се използват в зъболекарството и електрониката.

Борис Спиридонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *