Плашат с европейски цени на захарта

Засега сладката стока поевтинява на софийската борса

Захарта може да поскъпне до един-два месеца. Цената й вероятно ще се вдигне с около 20 на сто. Това прогнозира един от съсобствениците на „Захарни заводи“ в Горна Оряховица Георги Узунов. Според него главната причина за движението нагоре била постепенното изравняване с европейските цени. На пазара в ЕС в момента захарта била точно с около 20 на сто по-скъпа. Сега у нас килограмът се продава за 1,55-1,65 лева, което означава, че още през март ще я купуваме за около 2 лева килото, прогнозира Узунов. В някои складове на едро вече са започнали да предлагат по-малките разфасовки на търговците на дребно с 5-10 стотинки по-скъпо.

България има по-малка квота за внос на нерафинирана захар в сравнение с потребностите на страната. Така че се очаква нашият пазар да бъде атакуван и от някои европейски производители като Полша, Чехия, Унгария. Те обаче щели да дойдат с европейските цени на захарта, обясни Узунов.

Килограм захар в магазините във Великобритания се предлага за около 73 пенса, или 2,10 лв. Това е най-високата цена, която се плаща в Европа. Поляците купуват захарта за около 1,80-1,90 лв. на килограм.

Въпреки прогнозите за поскъпване цената на захарта на Софийската стокова борса върви надолу. Преди Нова година килограмът се е търгувал за около 1,60 лв. През първите два дни от 2007 г. цената му е паднала с 10 ст.

Матей Бонев

Юлияна Узаничева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *