Плащаме вноски за пенсия по интернет

Щурмуваха офисите на агенцията за приходи, софтуерът блокира за половин час

Вноските за пенсионно и здравно осигуряване ще могат да се плащат по интернет, както и данъците. Това става възможно със старта на Националната агенция за приходите. От вчера на едно място хората вече плащат данъци и осигуровки, пускат декларации и жалби, регистрират трудови договори.

Още в 8,30 часа сутринта десетина души чакаха да отвори врати централният офис на Териториалната дирекция по приходите в София, на улица „Шести септември“ № 10. Реформата в администрацията е голяма и проблемите не закъсняха. Информационните системи на Националния осигурителен институт и данъчните още не са обединени и софтуерът изигра лоша шега на хората. За половин час офис „Център“ в София нямаше достъп до данните на НОИ заради блокирал софтуер. Подобен проблем е имало в още едно поделение на НАП. Служителите на НОИ не знаят в кое от 15-те поделения на НАП в София да пренасочват хората. По вратите трескаво се лепят адреси на офисите и банкови сметки за различните данъци и осигуровки.

Ще направим всичко, за да обслужваме по-добре клиентите, каза шефът на териториалната дирекция в София на НАП Димитрина Захаринова. Тя лично провери старта на работата в офисите и препоръча на клиентите да използват времето, преди да дойде крайният срок за подаване на декларациите.

В първия работен ден на 2006 г. опашки имаше за документи за осигуровки – регистриране на трудови договори и пускане на декларации. Годишни данъчни декларации подаваха хора, които спешно се нуждаят от изрядни документи.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *