Плащаме най-скъпите GSM-разговори в Европа

Българите плащат най-скъпо за мобилните услуги при обаждане от един на друг оператор. Според „Индъстри Уоч“, планът за поетапно намаляване на цените на GSM-разговорите, обявен от Комисията за регулиране на съобщенията, не е достатъчно бърз и отлага решаването на проблемите.
В момента, ако звъннете от своя мобилен телефон на друг оператор, ще ви струва 25 стотинки – най-високата европейска цена, информира bТВ.
В плана си от петък Комисията за регулиране на съобщенията реши цената от 1 юли да стане 23 стотинки. От януари догодина цената ще е 20,5 стотинки, а от юли 2010 г. -13 стотинки.
В момента средната цена на тази услуга в Европа е около 8,7 евроцента. Идеята на Европейската комисия е тези услуги да поевтиняват още. До заветните 13 стотинки обаче, българите ще чакат дълго и ще плащат скъпо.
„Да наистина, това е стъпка със съобразяване на европейските практика и преодоляване на асиметрията, но стъпката е не достатъчно бърза и отлага решаване на проблемите в бъдеще“, коментира икономистът Лъчезар Богданов.
Комисията за регулиране на съобщения аргументира намалението на цените с 2 стотинки от 1 юли с пазарен анализ, който е одобрен от европейската комисия
„Това, което ние предложихме като експертна оценка, стъпката беше малко повече около 3 стотинки, но тъй като се намираме в условията на световна икономическа криза, световната икономическа криза идва към Източна Европа. Ние все пак трябва да отчетем и интересите на операторите. Необходимост от живи пари“, коментира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.
За да решат проблема с високите цени, българите измислят всякакви хитрини – например имат карта на всеки от мобилните оператори. Според Индъстри Уоч затова у нас потребителите на мобилни услуги са около 10 милиона души. Сметките обаче са високи.
„Така че този разход е между 2 пъти и 3 пъти, по тежък за българите домакинства към момента“, каза Богданов.
Това е не само защото доходите ни са под европейските, но и защото цените ни са над това, което плащат в Европа.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *