Плащаме налог върху сделки с акции в ЕС

Инвестиционните посредници ще докладват как са разпределили печалбите на клиентите си

Например, ако инвестиционен посредник управлява 10 000 лв. на клиент, може да постигне доходност 20% и парите ви да станат 12 000. Ако половината печалба е от сделки с акции на родната борса, данъци върху нея догодина няма да се плащат. Но ако 1000 лв. са спечелени от посредника с игра на пазара в Румъния или Русия, клиентът ще трябва да ги обяви в годишната си декларация за доходите от 2007 г. и да плати данъци.

Същите справки в НАП ще трябва да дадат и чуждите инвестиционни посредници, които работят в България. Така данъчните ще имат информация за раздадения доход на клиентите им, без значение дали парите са преведени в банка в България или в Швейцария.Ако спечелите пари от сделки с акции на борсите в ЕС, ще трябва да плащате данъци. Без налози са доходите от търговия на Българската фондова борса. Но ако печалбата е от книжа, които се търгуват в Европа, САЩ или Япония, данъци трябва да се платят, увериха от Националната агенция за приходи.

37 инвестиционни посредника от Европа вече заявиха желание пред Комисията за финансов надзор да работят в България. От тях 34 са от Великобритания. Те може да отворят вратите на заможните българи към директни инвестиции на финансовите пазари в целия свят. Но спечелените пари от тези сделки ще трябва в началото на 2008 г. да се обявят в годишната данъчна декларация за доходите от 2007 г. и за тях да се платят данъци.

Българските инвестиционни посредници и сега управляват стотици милиони левове на своите клиенти. Досега реално хора не плащаха данъци върху изкараните печалби от това доверително управление. Но до 30 април 2008 г. инвестиционните посредници трябва да дадат справка в Националната агенция за приходи каква доходност са раздали на клиентите си през 2007 г. Досега те нямаха такова задължение.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *