Плащаме онлайн сметки с кредит

Онлайн плащане на битови сметки с пари взети назаеме поредната услуга, която се появи в портфолиото на родните компании за бързи кредити. Конкретната услуга се предлага от една от големите небанкови кредитни институции у нас.

Единственото, което трябва да направят клиентите е да влезнат в сайта на компанията, да посочат неплатените сметките (чрез абонатен номер) и да попълнят кратка онлайн форма. Компанията се ангажира, че до 7 минути ще разгледа кандидатурата.

Ако получи одобрение,сметките ще бъдат погасени с пари назаем, а клиентът ще получи фактури за плащането. Небанковата институция предлага и примамлива промоция – върнете заема в рамките на 15 дни и няма да плащате никаква лихва. Последното важи само за нови клиенти – за редовните гратисния период е 5 дни. Тези условия важат и за потребителските кредити на компанията.

Максималната сума, за която могат да кандидатстват клиентите е „магическият“ праг от 399 лв. при максимален срок за погасяване – 30 дни.При кредити за суми до 399 лева, компаниите не са длъжни да се съобразяват със Закона за потребителския кредит, който поставя редица изисквания към институциите, включително посочването на годишния процент на разходите (ГПР) по предлаганите заеми.

В конкретния случай,гореописаните кредити се предлагат с ГПР от 396,9%. Така се оказва, че примамливите оферти вървят с доста високи лихви. И взимането на бърз заем за плащането на ток или вода е удобно само за хора, които имат нужда от пари в рамките на няколко дни, след които ще поучат доходи, с които да си върнат борча.

Така или иначе заемите на конкретната компания са смаксимален срок на погасяване от 30 дни, тоест лихвата за пълния срок е 33%. Връщането на заема става отново от разстояние с банков превод на дължимата сума. Интересно е какво се случва, ако клиентът не успее да върне в срок изтегления заем.

Горепосочената компания за жалост не посочва на сайта си какви са последствията, а призовава потребителите да се свържат с консултантите й. Поради това ще вземем друга широко рекламирана небанкова институция, която предлага бързи заеми до 399 лв. изцяло чрез интернет. При нея ГПР се равнява на 300% или 25% за максималния срок за погасяване, който отново е 30 дни.

Важно е да се знае, че за разлика от банковите заеми,всеки ден просрочие при бързите кредити е от значение. Например, ако потребителят не успее да погаси заема си в срок, компанията го уведомява, че дължи допълнителна такса от 30 лв. за закъснение до 3 дни.

За закъснение над 3 дни, към задълженията се добавя нова такса в размер на 60 лв.При просрочие над 15 дни следва нова наказателна такса от 90 лева, след което компанията предава задълженията ви на колекторска компания.

С други думи, при заем от 399 лв. със срок за погасяване 30 дни, крайната дължима сума става 498 лв. Но ако потребителят е допуснал просрочие над 15 дни, то към дължимата сума ще се добавят още 180 лв. Така колекторите ще търсят от длъжника 678 лв. или 279 лв. повече от изтеглените 399 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *