Плащаме повече за такса смет

Собственикът на апартамент в центъра на София ще брои 320 лева на общината

В Несебър ще събират по 1,3 промила

вместо 1,5 от гражданите. Същият размер е предложен и за Слънчев бряг. От 2,8 на 2,4 намаление искат за Обзор, а за жителите на Свети Влас – от 2,5 на 2,1 промила. За Равда предложението е таксата да падне от 5 на 4,2 промила. Фирмите да плащат 7,9 на хиляда вместо досегашните 8 промила.

В Благоевград са доволни от „Биострой“

общинската фирма по чистотата, за чиято дейност са изхарчени 1,3 млн. лева през 2006 г. Затова можем да си намалим таксата от 1,6 на 1,45 промила, обясни шефът на общинския съвет Радослав Тасков.

Против 20% намаление в Сандански

се обяви кметът Андон Тотев. Падането на таксата за боклука с толкова, колкото е увеличението на данъчната оценка, гласуваха съветниците. Градоначалникът обаче върна за ново разглеждане решението на местните депутати.

В селата край Стара Загора дължат

5 на хиляда от данъчната оценка. Досега са плащали по 7 промила за смет. В града намалението да е от 1,6 на 1,4 промила, предложи кметът д-р Евгений Желев. Чиновниците ще гласуват в четвъртък.

Във Велико Търново искат

намаление от 2,6 на 2,4 промила. Предложението на сините съветници ще бъде гласувано в четвъртък.

В Хасково остава без промяна

размерът на такса смет. В града ще плащат по 3,7 промила, а в селата – 4,5.

Необитаемите къщи в Перник

да останат без налог, предлагат общинари. Освобождаването ще става с декларация, подадена от собственика.

Събирането на боклука ще ни струва по-скъпо тази година въпреки намалението на промилите

ФОТО „Стандарт“По-висока такса смет ще плащаме тази година. Причината за това е вдигането на данъчните оценки на имотите с 20% от 1 януари. Общинските съвети в повечето градове на страната предложиха промилите да се намалят. Това обаче няма да компенсира по-високите оценки на сградите и в крайна сметка собствениците ще дават повече пари на общините.

Между 3 и 6 лв. ще е увеличението на таксата за най-масовите жилища в София. Предложението е промилите за граждани да бъдат намалени от 2,35 на 2,05. Сметките показват, че така парите за събиране на боклука ще бъдат с 4,68%. Така, ако миналата година сте платили 100 лв., сега ще дадете 104,68 лв. За апартамент от 89 кв. м в центъра на София миналата година таксата е била 175,74 лв. Сега сумата се увеличава на 183,96 лв. Сега и данъкът за апартамента се вдига с 20%. Така, ако през 2006 г. сте платили общо 287,90 лв. за двата налога, сега си пригответе с 50 лева повече, или 318,56 лв.

Столичните съветници не смятат да свалят таксата за боклука на фирмите. Това означава, че тя ще скочи с 20%. Компаниите обаче могат да се договорят плащането да е според изхвърляните отпадъци.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *