Плащаме 110 лева по аутобана до морето

Концесионерът ще прибира по 10 млн. на денонощие през 2035 г.

Таксите ще растат със 7% годишно, пише в секретния одит за договора

Преговорите по скандалния договор за концесията на магистрала „Тракия“ са в разгара си. Съдбата на скандалната сделка, подписана от кабинета „Сакскобургготски“, ще бъде ясна до дни. За съжаление за обществото отново е тайна какво точно се пазарят управляващите и българо-португалският консорциум „Магистрала Тракия“ АД. Защото въпреки гръмките си обещания БСП забули в мъгла преговорите по сделката. Вероятно това е част от договорката на управляващите със Симеон – неговата партия НДСВ да се разпарчетоса между останалите политически сили, а в замяна царят да си кара спокойни старини в Мадрид с дивиденти от имотите си и концесията на „Тракия“.

„Стандарт“ се добра до информация за засекретения одит по договора, изготвен от „Прайс Уотърхаус Купър“. В него се коментират заробващи за страната ни клаузи, останали скрити досега за обществеността.110,73 лв. ще струва тол таксата за преминаване по магистрала „Тракия“ през 2035 г. Пътят до морето трябва да излиза по 2,5 евроцента на километър, или около 20 лв. за 400 км, през първите години на 35-годишната концесия. След това обаче сумата, която ще плащаме за изминат километър, ще расте с около 7% годишно в периода 2008 – 2025 г. Това пише в засекретения одит на „Прайс Уотърхаус Купър“. Той е изготвен по поръчка на финансовия министър Пламен Орешарски след решение на правителството. Целта му е да покаже изгодна ли е за страната ни сделката за концесията на аутобана с българо-португалския консорциум „Магистрала Тракия“ АД.

След 2020 г. размерът на тол таксата ще расте с 3,5% на всеки 12 месеца, научи „Стандарт“. Така през 2035 г. концесионерите ще прибират по 10 млн. лв. за денонощие, или 3,5 млрд. лв. годишно, ако се сбъднат прогнозите за трафика. За да са на печалба концесионерите, по пътя трябва да преминават средно малко над 25 000 коли в денонощие. Според прогнозите в договора трафикът трябва да се увеличава с по 7% годишно до 2025 г. и с по 2% на 12 месеца в следващите години. Според клаузите в договора именно българската страна ще доплаща на концесионера за липсата на трафик. Освен това ние ще даваме пари и за заместващи плащания за автомобилите над 12 тона. „Преценката е, че съществува потенциален риск събраните плащания за тези превозни средства чрез винетната система от правителството да не покриват стойността на заместващите плащания към концесионера“, твърдят от „Прайс Уотърхаус Купър“. Държавата се задължава да плаща за недостига от разликата между приходите от тол таксите и всички разходи на българо-португалското дружество. В това число освен оперативните разходи влизат и тези по издръжката. Както и по кредитите, лихвите по последващия дълг и всички плащания по банковия заем. „Тези плащания могат значително да надвишават първоначално планираните нива, ако прогнозите за трафика или тол таксите се окажат неверни“, предупреждава финансовият одит. Съмненията на „Прайс Уотърхаус Купър“ са потвърдени от прогнозите на различни европейски компании. Според тях практиката показва, че през първите години от въвеждането на тол таксите трафикът пада. Плащанията в размер на 170 млн. лв., които държавата трябва да извърши, са ограничени във времето за 10 години. Има вероятност обаче страната да продължи да плаща и след това заради недостатъчния трафик, прогнозират международните консултанти в своя анализ.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *